Följ Astma- och Allergiförbundet

Åtta av tio vill ha rökfria uteserveringar

Pressmeddelande   •   Maj 28, 2014 10:59 CEST

Åtta av tio barnfamiljer vill ha rökfria uteserveringar. Det visar en ny undersökning som Astma- och Allergiförbundet låtit genomföra. Närmare 2000 barnfamiljer har svarat på frågan om vad de tycker om att införa rökfritt på uteserveringar.

-  Undersökningen visar att de flesta barnfamiljer vill ha rökfria uteserveringar, det är hög tid att utöka tobakslagen så att fler miljöer omfattas. säger Leif Henriksson, förste vice ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Astma- och Allergiförbundet driver just nu en kampanj Vi gillar rökfritt med syfte att uppmuntra ägare till uteserveringar att införa rökfritt.  Stödet för rökfria uteserveringar har ökat sedan 2012, i årets undersökning är det tre procent fler som stödjer rökfritt än tidigare. Undersökningen visar också att fyra av tio barnfamiljer undviker att besöka uteserveringar på grund av att andra röker där.

Passiv rökning kan ge akuta och kroniska besvär i luftvägarna. Små barn är särskilt känsliga eftersom deras immunförsvar inte är färdigutvecklat och luftvägarna är trängre än de vuxnas. Passiv rökning kan både förvärra barnastma och utlösa astma hos friska barn.

-  Alla vinner på att införa rökfritt, förutom människor som är särskilt känsliga för tobaksrök skyddar man även personalen. Sverige har åtagit sig att följa WHO:s ramkonvention om tobak, länderna har enhälligt enats om att sträva mot hundraprocentigt rökfritt för alla i alla miljöer. Det är hög tid att vi lever upp till det, säger Leif Henriksson.

Positiva erfarenheter från rökfria inomhusmiljöer har lett till att det i de flesta länder finns en folklig majoritet som stöder förslag om rökfria utomhusmiljöer. Det har ännu inte undersökts hur lönsamheten påverkas när det gäller uteserveringar, men när det gäller införande av rökfritt inomhus på serveringar så har det inte påverkat omsättningen negativt i något land enligt WHO. Omsättningen har varit densamma eller ökat.  

Undersökningen är gjord i samarbete med Netigate och bifogas som PDF.

För mer information kontakta gärna:

Leif Henriksson, förste vice ordförande, 070 - 265 55 25
Marie-Louise Luther, ombudsman, 070 - 020 94 98.

Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (2)

  Det som många inte vet är att flera av de cancerframkallande ämnena, tex bensen och benspyren finns det MER av i sidoröken (=den rök som passiva rökare tvingas att andas in) än i huvudröken som rökaren själv drar i sig. Här finns info (2 pdf-filer "Andras rök - din hälsa):
  http://www.folkhalsomyndigheten.se/handbok-tobakslagen/rokfria-miljoer/

  - Fia Karlsson - 2014-05-30 18:42 CEST

  Tack Fia, så kan det absolut vara. Viktigt att sprida kunskapen, tack för länk.
  Mvh Eva-Maria Dufva, pressansvarig.

  - Eva-Maria Dufva - 2014-05-30 18:52 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.