Följ Astma- och Allergiförbundet

Astma- och Allergiförbundet om hälsodebatten i media: ”Onödig oro när vetenskap ifrågasätts”

Pressmeddelande   •   Sep 18, 2017 09:51 CEST

På senare tid har flera tveksamma och ibland rent felaktiga uppgifter cirkulerat i media om frågor som rör människors hälsa. Astma- och Allergiförbundet är därför positivt till att Livsmedelsverket gått ut med förtydliganden, bland annat när det gäller introduktion av mat till småbarn upp till ett års ålder.

-Människor vänder sig ofta till oss på Astma- och Allergiförbundet när det gäller frågor om mat och allergi och vi är därför glada över att Livsmedelsverket har reagerat snabbt med uppdaterad information på sin hemsida. Vi vet att Livsmedelsverket är en samhällsaktör som står för saklig och vetenskaplig information, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Hon betonar vikten av att människor ska kunna känna sig trygga med den information som myndigheter ger, men menar att också stora organisationer som FNs Världshälsoorganisation (WHO) ofta är en pålitlig källa.

-Enskilda forskare och debattörer kan alltid uttala sig avigt i frågor där det finns vetenskaplig konsensus. Det är bra och för forskningen framåt – men det är inte lyckat om debatten leder till ett minskat förtroende för forskningen överlag, säger Maritha Sedvallson.

Hon exemplifierar med frågan om det finns hormonstörande ämnen i plast, som nyligen har ifrågasatts.

-Det görs fastän WHO just har publicerat en omfattande sammanställning av forskningen på området som pekar på just det. Och det är klart att varje ifrågasättande kan fördröja åtgärder som minskar användandet av ämnen som kan vara farliga för människan. Det har vi sett historiskt många gånger förr, säger Maritha Sedvallson.

Hon tror att uttalanden och larm som spretar åt olika håll kan skapa mycket onödig oro.

-Mitt råd är att människor ska ta till sig vedertagen information från exempelvis vårdens organisationer och olika myndigheter, snarare än att lyssna på enskilda debattörer, säger Maritha Sedvallson.

För mer information och kommentarer, vg kontakta:

Maritha Sedvallson, ordförande, Astma- och Allergiförbundet, 070 – 66 154 75

Ulf Brändström, generalsekreterare, Astma- och Allergiförbundet, 070 – 795 22 86

Astma- och Allergiförbundet  är en medlemsorganisation som jobbar för friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.