Följ Astma- och Allergiförbundet

Astma- och Allergiförbundet: ”Satsning på byggsektorn kan hjälpa människor med allergi”

Pressmeddelande   •   Sep 27, 2017 08:05 CEST

Regeringen har beslutat att anslå 16 miljoner kronor för 2018 och 28 miljoner kronor årligen under 2019-2021 till Boverket. Pengarna ska gå till kompetensfrämjande insatser kring behovet av god inomhusmiljö.

-Vi är mycket glada att regeringen föreslår en satsning på kompetensutveckling om god inomhusmiljö till byggare och förvaltare. Bra inomhusmiljö är viktig för alla, men personer med allergi och annan överkänslighet drabbas ofta först och värst av ohälsa vid dålig inomhusmiljö så den här satsningen är extra viktig för dem, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Bostadsminister Peter Eriksson presenterade på tisdagen satsningen i tre delar som ska leda till färre byggskador och en bättre inomhusmiljö:

  • En expertfunktion på Boverket inrättas för förstärkning av arbetet med att förebygga byggskador. Funktionen blir även ett stöd för uppdatering och revidering av aktuella regelverk och tillsynsvägledning.
  • Kompetenssatsning för sunda byggnader med syftet att öka kompetensen om god inomhusmiljö hos kommuner, byggherrar och förvaltare. Boverket ansvarar för att ett kompetenscentrum för inomhusmiljö byggs upp, men det är ännu inte klart var detta kommer ligga.
  • Uppföljning av BETSI-undersökningen som handlar om att inhämta data om bebyggelsens energianvändning, tekniska status och inomhusmiljö.

För mer information och kommentarer, var god kontakta:

Maritha Sedvallson, ordförande Astma- och Allergiförbundet, telefon 070 - 661 54 75

Marie-Louise Luther, ombudsman Astma- och Allergiförbundet, telefon 070- 020 9498

Mer information om regeringens satsning finns här; http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/09/regeringen-satsar-pa-sundare-byggnader/

Astma- och Allergiförbundet  är en medlemsorganisation som jobbar för friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.