Följ Astma- och Allergiförbundet

För dig som är allergisk och ska ut och resa

Pressmeddelande   •   Feb 16, 2015 08:38 CET

Att äta ute är en del av upplevelsen när man är utomlands på semester. För den som är allergisk mot olika födoämnen blir det genast mycket svårare att beställa rätt mat och koncentrera sig på det viktigaste – att slappna av och njuta av semestern och maten.

Men nu blir det enklare. Med hjälp av Astma- och Allergiförbundets matallergikort kan den som har matallergi översätta aktuella ingredienser till 30 olika språk och skriva ut ett personligt matallergikort som kan tas med på resan.

- Matallergikortet är en medlemsförmån som vi är väldigt glada att kunna erbjuda våra medlemmar. Vi vet att många drar sig för att resa på grund av matallergi och hoppas att matallergikortet ska vara till hjälp så att fler vågar ge sig ut, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Genom att gå in på matallergikortet.se kan den som vill skapa sitt eget kort. Den som inte är medlem kan enkelt bli det och får då tillgång till sajten. Sen är det bara att skriva ut och visa för till exempel servitören på restaurangen. Smidigt och enkelt.

På matallergikortet.se finns också våra medlemmars bästa restips, från allt vad du ska tänka på när du planerar din resa, tills när du är på plats.

I Sverige är cirka 15 procent av den vuxna befolkningen och 8 procent av barnen allergiska mot ett eller flera födoämnen. De födoämnen som oftast ger upphov till allergi är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter, frukt och grönt, nötter, trädnötter, jordnöt, fröer och spannmål.

För mer information kontakta gärna:
Maritha Sedvallson, förbundsordförande, tel 070 – 661 54 75
Niklas Olin, handläggare medlemsfrågor, tel 070 – 020 94 97
Eva-Maria Dufva, pressansvarig, tel 070 – 588 72 88.

Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.