Följ Astma- och Allergiförbundet

Livsviktig skillnad mellan laktosfri och fri från mjölkprotein

Pressmeddelande   •   Sep 14, 2017 08:03 CEST

Lördag den 16 september är det dags för årets Matallergidag, en dag då många av Astma- och Allergiförbundets lokalföreningar informerar om matallergifrågor på olika platser i landet. I år upplyser föreningarna särskilt om att "laktosfri" inte är detsamma som "mjölkproteinfri" – en skillnad som kan vara livsviktig för den som är allergisk mot just mjölkprotein.

Kontakta gärna lokalföreningen på orten för mer information:

http://astmaoallergiforbundet.se/forbundet/hitta-din-lokalforening/

FAKTA:

Laktosintolerans

Laktosintolerans är ingen allergisk reaktion utan brist på ett enzym i tarmen. Kroppen kan inte bryta ned mjölksockret (laktos) och de drabbade får orolig, gasfylld mage och diarré. Personer med laktosintolerans bör undvika att äta för mycket laktos eller välja laktosfria produkter. De kan också ta tabletter med enzymet som saknas (laktas) i samband med måltid, och kan då ofta äta mat som innehåller laktos utan att få symtom.

Mjölkproteinallergi

Vid allergi mot mjölkprotein kan små mängder räcka för att ge en allergisk reaktion. Ibland kan reaktionen bli livshotande. Mjölkprotein finns i alla mejeriprodukter: mjölk, filmjölk, yoghurt, gräddfil, grädde, ost, smör, glass m.m. Mjölkpulver, torrmjölk, vassle, vasslepulver, kasein och kaseinat är annat som kan stå i ingrediensförteckningen och som betyder att maten innehåller mjölk. Mjölk kan finnas i margarin, bageriprodukter, charkvaror, maränger, kryddblandningar, buljonger, fiskpinnar, bröd och ströbröd. En nordisk undersökning visar att mjölk också kan förekomma i choklad och chokladprodukter, ibland i höga halter, utan att det står i ingrediensförteckningen. Personer med mjölkproteinallergi kan därför behöva vara försiktiga med choklad. 

Astma- och Allergiförbundet  är en medlemsorganisation som jobbar för friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.