Följ Astma- och Allergiförbundet

Matallergikortet kan ge en tryggare sommar

Pressmeddelande   •   Jun 19, 2017 08:15 CEST

Lagom till sommarens resor uppdaterar Astma- och Allergiförbundet sitt Matallergikort med ännu fler funktioner. Med hjälp av sajten www.matallergikortet.se kan användaren översätta nästan 200 ingredienser till över 30 språk. När det personliga kortet har skapats kan det sparas som PDF, skickas via e-post, skrivas ut och tas med på resan i ett format som passar i plånboken.

Matallergikortet redogör för vad innehavaren inte tål och visas upp för exempelvis servitören på restaurangen eller caféet. En nyhet är att en användare som en gång fyllt i ett kort inte behöver fylla i allergierna igen, utan kan kopiera ett befintligt kort och enkelt byta till ett annat språk.

En annan förbättring är att Matallergikortet i sommar kommer att uppdateras med förklarande texter*. Istället för att bara visa att kortinnehavaren är allergisk mot exempelvis jordnötter, kommer kortet också automatiskt att meddela i vilka produkter som jordnötter kan finnas. Det underlättar för kocken.

- Många människor med matallergi drar sig för att resa eftersom de känner sig otrygga. Vi vet att Matallergikortet kan vara till stor hjälp och hoppas att det ska bidra till att fler människor med matallergi vågar ge sig ut och resa, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

*De råvaror som snart har förklarande texter är mjölk, laktos, ägg, gluten, vete, sojabönor, blötdjur, jordnötter, nötter, kött och baljväxter.

Läs merwww.matallergikortet.se

För mer information om kortet, var god kontakta: Niklas Olin, Astma- och Allergiförbundet, telefon 070- 020 94 97, niklas.olin@astmaoallergiforbundet.se

För kommentarer, var god kontakta: Maritha Sedvallson, ordförande, Astma- och Allergiförbundet, telefon 070 – 66 154 75.

Fakta

I Sverige är cirka 15 procent av den vuxna befolkningen allergisk mot ett eller flera födoämnen. De födoämnen som oftast ger upphov till allergi är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter, frukt och grönt, nötter, jordnötter, fröer och spannmål.

På sajten matallergikortet.se finns medlemmarnas bästa restips, från allt vad du ska tänka på när du planerar din resa tills när du är framme på resmålet.

Matallergikortet är gratis för alla medlemmar i Astma- och Allergiförbundet. Är man inte medlem kan man enkelt bli medlem och få tillgång till sajten och kortet på en gång. Nu finns möjlighet att betala sitt medlemskap via Swish – snabbt och smidigt.

Astma- och Allergiförbundet  är en medlemsorganisation som jobbar för friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.