Följ Astma- och Allergiförbundet

När det som inte får hända ändå händer

Pressmeddelande   •   Aug 02, 2013 17:02 CEST

Igår fick vi veta att Elin Wahlgren, 16, från Valbo dog i torsdags i förra veckan i sviterna efter en kraftig allergisk reaktion. Elins mamma Ann-Sofie Wahlgren berättar om händelsen i Gefle Dagblad och  uppmanar andra nötallergiker att vara ännu mer försiktiga.

Elin som var kraftigt allergisk mot nötter, var van att läsa på förpackningarna vad maten innehöll och undvek allt med texten "spår av nötter".  Ändå gick något fel.

- Mina tankar går i första hand till Elins familj, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande, Astma- och Allergiförbundet. Det är så oerhört sorgligt, det ska inte behöva hända.

- Men jag blir också både upprörd och förbaskad när de aktuella bolagen inte vill ta sitt ansvar och återkalla produkterna från butikshyllorna i avvaktan på att Livsmedelsverkets analys blir klar. Eftersom det här är en så pass allvarlig händelse borde försiktighetsprincipen gälla för att undvika att andra ska drabbas, säger Maritha Sedvallson. 

- Händelsen visar också att det finns ett stort behov av en nationell strategi för allergisjukdomarna, vi kan inte vänta längre, säger Maritha.

Idag har Livsmedelsverket påbörjat analysen av de aktuella produkterna, svaren väntas vara klara under nästa vecka.

För mer information vänligen kontakta :

Maritha Sedvallson, förbundsordförande, 070 - 354 78 66

Ulf Brändström, kanslichef Astma- och Allergiförbundet, 070 - 795 22 86.

Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Kommentarer (3)

  Kommer ni att publicera vilket livsmedel / produkt som orsakade reaktionen?

  - Ingrid ehlin - 2013-08-03 01:28 CEST

  Läste en del kring allergiska reaktion av quorn på nätet och uppenbarligen har flertalet allvarliga incidenter inträffat världen över, fast inga dödsfall vad jag kunnat hitta

  Läs mer här:
  http://rontlog.hubpages.com/hub/Food-Allergies-Quorn

  - Eva Stenvide - 2013-08-08 16:21 CEST

  Hej och tack för länken. Ja det förekommer, men är inte så vanligt. När det gäller Elin så fortsätter man nu arbetet med att komma fram till vad som som orsakade reaktionen. Bifogar länk till artikel i Gefle Dagblad från igår.

  http://gd.se/nyheter/gavle/1.6152821-analys-ska-visa-vilken-allergi-som-dodade-elin

  - Eva-Maria Dufva - 2013-08-08 16:39 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.