Följ Astma- och Allergiförbundet

Stjärnkocken Paul Svensson lagar Sveriges mest ätbara rätt

Pressmeddelande   •   Feb 08, 2018 08:05 CET

Paul Svensson och Andrea Mikkelsen

Astma- och Allergiförbundet har gett i uppdrag till chefskocken på Fotografiska Paul Svensson att tillaga ”Sveriges mest ätbara rätt”. Råvarorna är utvalda av Astma- och Allergiförbundet i samarbete med Andrea Mikkelsen, legitimerad dietist och forskare. Recepten samt film kommer finnas tillgängliga på Astma- och Allergiförbundets nya webbjänst allergismart.se - en plattform för att utbyta erfarenheter och lära sig mer om allergisjukdom.

- Vi tycker att alla ska kunna äta god mat tillsammans med andra. Omkring 20 % i Sverige har någon form av allergi eller överkänslighet mot mat vilket kan resultera i oro, både för den som ska äta och den som ska tillaga maten. Med ”Sveriges mest ätbara rätt” vill vi visa på möjligheter, att se anpassningar mindre som ett problem och mer som en kreativ utmaning i köket för att så många som möjligt ska kunna äta god mat tillsammans, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet.

Därför har chefskocken på Fotografiska Paul Svensson fått i uppdrag att tillsammans med legitimerade dietisten och forskaren Andrea Mikkelsen att introducera “Sveriges mest ätbara rätt” - mat som både smakar gott och som så många som möjligt med allergi eller överkänslighet kan äta. Vi kallar det för inkluderande matlagning.

Det är fyra rätter, varav en efterrätt, som tillagats av Paul Svensson som själv är väldigt engagerade i att laga inkluderande mat.

- Jag brinner för att göra mat som alla kan äta - men utan att det blir för likgiltigt. Jag vill behålla passionen, smaken, utseendet och alla sinnen - men ändå skapa något fantastiskt gott, säger Paul Svensson.

Initiativet är en del i lanseringen av den digitala tjänsten allergismart.se, där det också kommer att finnas möjlighet att se filmerna, diskutera de olika maträtterna samt dela med sig av andra tips.

Kort info om Paul och Andrea:

Paul Svensson har jobbat som kock sedan mitten av 1990-talet, och har bland annat en femteplats i kock-VM i bagaget. Han brinner för att laga mat för alla sinnen och inkluderande matlagning är ett begrepp som ligger honom varmt om hjärtat.

Andrea Mikkelsen är legitimerad dietist och medicine doktor, specialist folkhälsa och födoämnesöverkänslighet/barn. Andrea brinner för att skapa matglädje, att möjliggöra för barn med allergi och överkänslighet att kunna äta god och näringsriktig mat som en del av livskvaliteten.


Länk till recepten:
allergismart.se/inkluderandematlagning

Kort info om AllergiSmart och Astma- och Allergiförbundet:

AllergiSmart är till för dig som har eller är närstående till någon som har allergisjukdom. AllergiSmart finns för att hjälpa dig att upptäcka nya möjligheter för att kunna må så bra som möjligt. Med andra ord – för att du ska bli mer allergismart.

Astma- och Allergiförbundet arbetar för att möjliggöra ett friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi eller annan överkänslighet genom att sprida information, bedriva opinionsbildning och stödja forskning.

För fler kommentarer, var god kontakta:

Maritha Sedvallson, ordförande, Astma- och Allergiförbundet, 070- 661 54 75, maritha.sedvallson@astmaoallergiforbundet.se

För mer information om AllergiSmart, var god kontakta:

Christin Berg, projektledare, 0734 – 16 18 27, christin.berg@astmaoallergiforbundet.se

Astma- och Allergiförbundet  är en medlemsorganisation som jobbar för friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.