Följ Astma- och Allergiförbundet

​Unikt samarbete om allergironden i Nacka

Pressmeddelande   •   Jun 18, 2015 06:53 CEST

Fem ungdomar i Nacka har fått ökade möjligheter till jobb genom utbildning och praktik i hur man hittar risker för allergi i skola och förskola som är kopplade till inomhusmiljö och mat.

Astma- och Allergiförbundets allergirond har utgjort en grund för projektet tillsammans med en anpassad inneklimat- och allergiutbildning och praktiska mätningar. Syftet har varit att kombinera behovet av kontroller av inneklimatet i skolor och förskolor, unga människors behov av yrkesutbildning och arbete samt VVS- och fastighetsbranschens ökade behov av rekrytering. Ett av målen har varit att inspirera ungdomarna att söka vidare till praktikplatser eller utbildningar som på sikt kan leda till framtida arbete inom teknisk fastighetsförvaltning eller liknande.

Mätningarna och kontrollerna har utförts i skolor och förskolor som visat intresse. Projektet har samordnats av VVS-konsultföretaget Bengt Dahlgren Stockholm i samarbete med ventilationsentreprenören Indoor Services, Arbets­förmedlingen i Nacka, Energi & Miljötekniska Föreningen, mätföretaget Mätforum, Astma- och Allergiförbundet och Astma- och Allergiföreningen i Nacka-Värmdö.

Eleverna fick under våren en veckas teoretisk genomgång av allergifrågor och installations- och mätteknik. Sedan gjorde de själva luftmätningar i utvalda skolor/förskolor i Nacka och intervjuade skolpersonal om allergironden. Alla resultat sammanställdes i protokollform och redovisades för rektor eller föreståndare. Totalt kontrollerades tio förskolor och skolor som nu finns med i databasen på webbplatsen allergironden.se

Projektet i Nacka baseras på erfarenheter från ett liknande projekt i Malmö.

För mer information kontakta:
Svante Villman, Indoor Services
Tfn 08-764 50 00, mobil, 076-949 53 33
svante.villman@indoor.se

Marie-Louise Luther, Astma- och Allergiförbundet
Tfn 08-506 28 211 mobil, 070-020 94 98
marie-louise.luther@astmaoallergiforbundet.se

Kenneth Örjehag, VVS-konsultföretaget Bengt Dahlgren
Tfn 08-588 88 161, e-post kenneth.orjehag@bengtdahlgren.se

Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.