Följ Astma- och Allergiförbundet

Fler rökfria miljöer utreds

Blogginlägg   •   Mar 19, 2012 10:09 CET

Det har väl inte undgått någon att Folkhälsoinsitutet har fått ett nytt utredningsuppdrag från regeringen om att utreda behovet av fler rökfria miljöer? I korthet handlar det om att utreda och analysera eventuellt möjliga framtida rökfria miljöer på allmänna platser där passiv rökning förekommer och i synnerhet där barn vistas. I uppdraget ingår att ta fram en evidensbaserad kunskapsöversikt om forskning kring rökfria miljöer och beskrivning av erfarenheter från länder som har infört mer restriktiva lagar kring rökfria miljöer. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 1 dec 2013. Läs mer om uppdraget här.

Utredningsuppdraget har uppmärksammats mycket i media, här är några nedslag;
Metro P3 – Rökförbud på uteserveringen, ja eller nej?
Göteborgsposten – rökförbud kan sprida sig
Sveriges Radio, Ekot – Sverige öppnar för utökat rökförbud
SvD – Regeringen öppnar för nya rökförbud

Det återstår en hel del att göra innan vi uppnår folkhälsomålet att ingen ska utsättas för passiv rökning år 2014! Se Folkhälsoinstitutets utvärdering här.

Astma- och Allergiförbundet hoppas mycket på att utredningen ska leda till förbättringar och fler rökfria miljöer i tobakslagen. Tyvärr är inte bostäder med i uppdraget, fast det är ofta där många upplever problem om man bor i flerfamiljshus med rökande grannar! Men där kanske det kan bli skärpningar när det gäller tillämpning och tolkning av annan lagstiftning, exempelvis Miljöbalken? Önskar er en riktigt trevlig helg,

/Marie-Louise Luther ombudsman