Följ Astma- och Allergiförbundet

Skolstart – kan vara problematiskt för barn med allergi

Blogginlägg   •   Aug 29, 2011 10:47 CEST

 

Men det finns hjälp, åtminstone för dig som bor i de grönmarkerade områdena på kartan till höger. Nämligen där det finns en allergikonsulent.

Många barn och ungdomar har börjat skolan de senaste veckorna. Vi på kansliet får många frågor från oroliga föräldrar som undrar hur de ska gå tillväga för att informera skolan om barnets allergier. Ibland behövs det lite mer än att bara fylla i det vanliga pappret om barnets hälsa, många barn har svåra allergier, svår astma, eller svåra eksem som kräver extra anpassningar.

Då är det särskilt viktigt att personalen i skolan vet vad som ska göras om  någon skulle få i sig fel mat eller få astma. Det gäller att ha rutiner för hur akutmediciner ska förvaras, och vad man gör om någon skulle få en allergisk chock. Har man svåra eksem kan man behöva hjälp med att förklara att man inte  alltid kan duscha på gympan, osv.

Vi på kansliet kan svara på många frågor, men inte alla. Den allra bästa hjälpen får man oftast av en allergikonsulent.

Allergikonsulenterna är specialistutbildade sjuksköterskor. De kan komma till skolan och hjälpa föräldrarna att informera om vilka anpassningar som behövs. Som förälder kan det vara svårt att ”prata i egen sak”, särskilt om det är omfattande anpassningar som behövs.

Om du bor i ett av de grönmarkerade områden på kartan har du tur, då finns det en allergikonsulent som kan hjälpa dig. Bor du i ett av de områden där det inte finns en allergikonsulent, är ett tips att tillsammans med den lokala Astma- och Allergiföreningen uppvakta lokala politiker för att få till en ändring!

Det är ett stort och allvarligt problem, som borde tas på största allvar av lokala landstingspolitiker. -  Vi är oroade över att antalet allergikonsulenter minskar. Vården borde istället satsa på att anställa fler allergikonsulenter, säger Ingalill Bjöörn, förbundsordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Det finns ingen yrkesgrupp som kan ersätta allergikonsulenten, Astma- och Allergiförbundet kräver att det ska finnas minst en allergikonsulent i varje län!

Eva-Maria Dufva

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.