Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Matnyttig.ses stora glasstest.Vaniljsmaken brädade konkurrenterna

Idag finns det många alternativ i glassdisken för dem som inte tål mjölk av olika anledningar. Är man laktosintolerant finns det en hel uppsjö av alternativ i en vanlig livsmedelsbutik. Om man är allergisk mot mjölkprotein så begränsas sortimentet högst påtagligt, men det finns även mjölkfri glass. Här kan du läsa vad vår panel tyckte om de olika glassarna som vi hittade i tre vanliga butiker på Södermalm i Stockholm.

Alla glassar vi testade var laktosfria och en del även mjölkfria. Vi hittade glass från Sia-glass, Åhus-glass, Tofu-line och Oatly. De två sistnämda är mjölkfria glassar. Tofu-line är tillverkad av soja och Oatly är tillverkad av havre. Totalt testade vi elva olika sorters glassar. Vår testpanel bestod av fem vuxna och fyra barn med olika matallergier. Vi gav glassarna poäng mellan 1 och 10.

Vuxna och barn tyckte olika

Vi kunde lätt konstatera att smaken skiljer sig. Några av glassarna gillades av alla, både barn och vuxna. Generellt kan vi säga att gräddglassen gick segrande mot soja och havreglassen, detta även om Oatlys jordgubbsglass slog gräddglassen med jordgubbssmak. Den glassen som fick mest skilda omdömen var SIA-glass laktosfria gräddglass med citronsmak. Där gick omdömen från ”himmelskt god” till ”inte god”, den här smaken kan vi säga vara mera lämplig för den vuxna målgruppen. 

Vaniljglassen tog två pallplatser

En glass som alla gillade var Åhus Glass med vaniljsmak, den hamnade på en ärofull tredje plats. Tvåa blev blåbärsstrut från SIA glass. Den här var juniorernas klara favorit, men den gillades även av flera av de vuxna i testpanelen. Vinnare i vår stora test blev gräddglass med vaniljsmak från SIA glass, den var favoriten hos vuxna och kom nästan lika högt hos de yngre i panelen som blåbärsstruten.

Tipsa din butik

Det finns producenter vilkas glass vi inte kunde hitta i de butiker som vi besökte. Som exempel kan vi nämna Alvesta glass som skulle enligt hyllkantsmärkningen ha funnits i en Konsum-butik som vi handlade i. Den fanns inte och personalen kunde inte upplysa när det skulle komma påfyllning. Åhus-glass har flera smaker i sitt laktosfria sortiment än den vi hittade. Likaså har Tofuline två spännande laktosfria nyheter Pearl och Peak. Vi hoppas att butikerna får upp ögonen för laktosfri glass och breddar sina sortiment, det är viktigt för många av oss. Har inte din butik den glassen du är sugen på så tala med personalen. Be dem att ta in den sorten du är intresserad av, de brukar vara lyhörda.

Vilken är din favorit

Glasstestet uppskattades mycket av testpanelen och vi hoppas att ni får lite tips på nya glassar som kan bli era favoriter. Vi kommer att göra om glasstestet nästa vår och du är redan nu välkommen att gå till vår Facebook-grupp och tipsa alla om just din favoritglass.

Glad glassommar till alla!

Glassar vi smakade på var:

Vi var nio personer som testade glassarna och vi gav poäng från 1 till 10 till varje glass. Två var allergiska mot soja, så Tofuline fick poäng av endast sju deltagare.

SIA glass

Smultron/jordgubb - 49 poäng

Citron - 56 poäng

Krossad choklad - 60 poäng

Vanilj - 75 poäng. Vinnare

Blåbärsstrut - 72 poäng. Tvåa

 

Åhus

Gräddglass vanilj - 67 poäng. Trea


Oatly

Vanilj - 42 poäng

Jordgubb - 52 poäng

 

Tofuline (OBS poäng bara från sju personer)

Blåbär - 26 poäng

Jordgubb - 27 poäng

Vaniljstrut med jordgubb - 39 poäng

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm