Gå direkt till innehåll
Mjölk - det vanligaste odeklarerade allergenet

Nyhet -

Mjölk - det vanligaste odeklarerade allergenet

Mjölk - det vanligaste odeklarerade allergenet

Har du någon gång reagerat mot mat fast du bara har ätit mat som einte ska innehålla det du är allergisk mot? Det händer ibland att ett livsmedel innehåller allergena ämnen som inte har deklarerats i innehållsförteckningen. Livsmedelsverket tar emot prover på mat som man misstänker har orsakat en allergisk reaktion och har funnit att mjölk är det vanligaste odeklarerade allergenet.

Ylva Sjögren Bolin är fil dr och kemist och arbetar på Livsmedelsverket på Kemienheten 2. Dä rtestas livsmedel som har skickats till Livsmedelsverket för att man misstänker att de kan innehålla t.ex. odeklarerad mjölk. Ylva berättar att enheten sedan 1990 för ett register över upptäckta fall av odeklarerade allergener i maten. Mjölkprotein är det allergen som man har hittat i maten flest gånger. Hela sextiosex gånger har resultatet visat att det fanns mjölkprotein i maten fast det inte stod det på förpackningen.

Felaktig hantering

I ungefär hälften av fallen har det handlat om att livsmedlet har förorenats genom felaktig hantering. De övriga fallen kan t.ex. bero på att tillverkaren har använt en ingrediens från en annan leverantör som inte har deklarerat att den ingrediensen innehåller mjölkprotein. Mjölkprotein har förekommit i olika typer av livsmedel. Vanligast har det varit i färdigmat, chakuteri-, chocklad- och konditorivaror. - I ungefär hälften av de testade livsmedel kunde ett allergen påvisas vid våra tester, konstaterar Ylva.

Jordnötter och ägg

Andra allergener som Livsmedelsverket har hittat i livsmedel är bland annat jordnötter, ägg och lysozym, hasselnötter och gluten. Laktos har man endast hittat i fyra fall. Detta beror antagligen på att laktosintoleranta inte reagerar på så små mängder som personer med mjölkproteinallergi reagerar på.

Kontakta kommunen

Livsmedel som inte har deklarerat allergen har vid ett flertal tillfällen dragits tillbaka efter att allergenet har påvisats i livsmedlet, säger Ylva. Hon konstaterar samtidigt att det är ovanligt att livsmedel är felmärkta eller har förorenats med allergen och ofta upptäcker producenterna fel själva vilket leder till att produkten dras tillbaka. Om man får en allergisk reaktion av ett livsmedel som inte deklarerar allergenet är det viktigt att spara lite av livsmedlet samt dess förpackning och kontakta sjukvården. De kan då skicka livsmedlet vidare för analys till Livsmedelsverket. Man kan också kontakta kommunen där företaget ligger om man misstänker att något är fel med livsmedlet eller dess märkning.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm