Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Svårt med öl för glutenintoleranta

Öl är en kulturdryck som har druckits av människor under lång tid. De äldsta spåren av öl har hittats i en 6 000 år gammal lerkruka i det som i dag är Iran. De senaste åren har intresset för öl och hur det tillverkas ökat kraftigt och allt fler får upp ögonen för dryckens mångsidighet.

De viktigaste ingredienserna är vatten, malt, humle och jäst. Malten kommer oftast från korn, men sädesslag som vete och råg används också. Öl innehåller därmed en viss mängd gluten. Det ställer till problem för den som är glutenintolerant och som i största möjliga mån ska undvika sådant som innehåller råg, korn, vete eller dinkel. Hur mycket gluten ett öl innehåller beror på vilken sort det är och vilka ingredienser som används.

Mer gluten i veteöl

Det finns dock öl som kallas för glutenfria. För att något ska få kallas glutenfritt måste gluteninnehållet vara mindre än tjugo milligram gluten per kilo eller, i det här fallet, liter öl. Det finns också öl som är tillverkade av exempelvis durraextrakt och som därmed är helt fria från gluten. Detta gäller också öl som enbart görs på ris eller majs. Hos de bästsäljande ölen av typen ljus lager ligger glutenhalten vanligtvis på mellan tjugo och hundra milligram per liter, medan den hos veteöl kan vara betydligt högre.

Just nu pågår en studie där gluten i öl analyseras berättar Ylva Sjögren Bolin

Ylva Sjögren Bolin är kemist på Livsmedelsverket. – Vi har gjort studier där vi tittat på gluteninnehållet i olika ölsorter. I veteöl har vi mätt glutenhalter på uppemot 1 000 milligram per liter. När det gäller de kornmaltsbaserade sorterna ligger mer än två tredjedelar över gränsvärdet tjugo milligram gluten per liter. I år utför vi ett större projekt där gluten i öl analyseras. När det är klart kommer vi att veta mer om gluteninnehållet i olika ölsorter, berättar hon.

Värme påverkar inte glutenhalt

Det finns inget samband mellan glutenhalt och ölets alkoholstyrka eller tillverkningsland. Det spelar inte heller någon roll vilken färg ölet har. Om ett öl är ljust eller mörkt beror bland annat på vilken malt som används och hur den behandlas, exempelvis vid vilken temperatur som malten torkas. Att ett öl är mörkt betyder alltså inte nödvändigtvis att det innehåller mer gluten.

– Vi har inte sett något sådant i våra tidigare undersökningar. Gluten är värmestabilt och påverkas inte av upphettning. Det som teoretiskt skulle kunna minska glutenhalten är hur lång jäsningstiden är. Jäsningsprocessen kan bidra till att gluten bryts ner i mindre bitar. Men den stora skillnaden när det gäller gluteninnehåll är ändå om det finns vete i ölet, säger Ylva.

Ingen spannmål för allergiker

Den som är glutenintolerant brukar ändå kunna äta en viss mängd gluten per dag. Det dagliga intaget bör dock inte överstiga femtio milligram, vilket är mindre gluten än vad som finns i ett halvt kryddmått vetemjöl. För den som däremot är allergisk mot spannmål finns det inga gränsvärden, utan där måste all spannmål uteslutas ur kosten. Men det beror också på vilken typ av spannmålsallergi man har. Kornallergi förekommer, men är inte så vanligt. Veteallergi är vanligare och kan yttra sig på olika sätt. Den som bara är allergisk mot vete kan i regel dricka öl som inte innehåller detta. Vissa allergiframkallande ämnen bryts också ner när de blir upphettade. Men enligt Ylva ska man inte ta det som en garanti för att de försvinner helt.

– Det går inte att säga generellt att en allergiker tål ett livsmedel bara för att det har hettats upp. Rådet till en spannmålsallergiker är alltid att helt undvika sådant som kan ge reaktioner. Den som är det minsta osäker på vad man tål och inte ska alltid prata med en läkare eller dietist innan man provar något.

Inte överkonsumera

Men för glutenintoleranta som vill unna sig en öl finns det alltså alternativ, så länge man håller sig under gränsvärdena. Alkoholhaltiga drycker ska dock alltid avnjutas i lagom mängd. Det gäller inte minst för glutenintoleranta och öl.

– De gränsvärden som finns är satta för att vara lägre än de mängder gluten som i studier har visats orsaka skador på tarmarna. När det gäller drycker är det lätt att få i sig stora mängder på en gång, vilket gör att man kan komma över den rekommenderade maxgränsen på femtio milligram gluten per dag. Man ska alltså tänka på att inte överkonsumera, avslutar Ylva.

Glutenfritt öl på Systembolaget

Livsmedelsverket har ingen lista över gluteninnehåll i olika öl och vilka som är glutenfria. En sökning på Systembolagets webbplats visar dock att det i deras sortiment i dag finns tre glutenfria öl: Saxon (ljus lager, Finland), St Peter’s G-free Ale (gjord på durraextrakt, Storbritannien) samt Against the Grain (beställningsvara, Storbritannien).

Text: Niclas Samuelsson

Niclas är frilansskribent med många års erfarenhet av att skriva om frågor som rör medicin och hälsa och en av skribenterna i matnyttig.se

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm