Gå direkt till innehåll
Detta har Astma- och Allergiförbundet jobbat hårt och länge för att få igenom!
Detta har Astma- och Allergiförbundet jobbat hårt och länge för att få igenom!

Pressmeddelande -

Äntligen rökfritt på allmänna platser utomhus

Det här har vi kämpat för i många år! Nu blir det äntligen rökfritt på uteserveringarna!, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet. 

-Vi är så stolta!! Rökfria offentliga utemiljöer är ett mycket viktigt steg för att nå målet om ett rökfritt Sverige 2025. Nu blir samhället en smula tillgängligare för personer med allergi eller överkänslighet. Astma- och Allergiförbundet har arbetat för beslutet under många år, tillsammans med Unga Allergiker. Det här kommer att öka livskvaliteten för miljoner människor som besväras av, eller blir sjuka av tobaksrök. Nu arbetar vi vidare för att även bostadsmiljöer ska bli rökfria, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Idag röstade Riksdagen för att ändra tobakslagen så att rökförbud införs på uteserveringar och vissa allmänna platser utomhus fr. o. m. 1 juli 2019. Beslutet om en utökad tobakslag innebär att det blir rökfritt på flera offentliga platser, däribland lekplatser, uteserveringar, idrottsplatser, tågperronger busshållplatser och entréer.

Ett viktigt syfte med rökförbudet är att skydda barn och unga mot passiv rökning. Många med astma eller annan överkänslighet blir sjuka och upplever begränsningar i offentliga miljöer när de ofrivilligt utsätts för andras tobaksrök. En stor undersökning visar att 4 av 10 vuxna med astma rapporterar besvär i rökiga miljöer. Sverige har haft ett folkhälsomål att ingen ofrivilligt skulle utsättas för passiv rökning som skulle uppnåtts år 2014.

För fler uttalanden från Astma- och Allergiförbundet kontakta förbundsordförande Maritha Sedvallson, telefon 070 66 154 75

För pressfrågor kontakta pressekreterare Anna Järphammar, telefon 0730 88 66 22

För uttalanden från Unga Allergiker kontakta generalsekreterare Emma Grönlund, telefon 073-073 22 06

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet  är en medlemsorganisation som jobbar för ett friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm