Gå direkt till innehåll
Allergivaccination eller inte - beror på var du bor

Pressmeddelande -

Allergivaccination eller inte - beror på var du bor

Nya siffror visar att det är stora skillnader på tillgången till allergivaccination. Flest vaccinationer görs i Halland och på Gotland, sämst är det i Norrbotten.

- Det är helt oacceptabelt, alla har rätt till samma vård och behandling, oavsett var man bor i landet, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Nya siffror visar att bostadsorten spelar stor roll för möjligheten att få tillgång till allergivaccination. Bäst är det i Halland, där 40 personer per 10 000 innevånare får tillgång till allergivaccination och på Gotland där 26 personer per 10 000 innevånare får tillgång till behandlingen. Sämst är det i Norrbotten där endast åtta personer per 10 000 innevånare får tillgång till allergivaccination.

Idag får ca 14 200 personer tillgång till allergivaccination, sett över hela landet. Sannolikt skulle många fler ha nytta av behandlingen än de som vården har resurser att behandla, men det saknas tillräckligt med specialister som kan ge behandlingen.

Var femte svensk är drabbad av pollenallergi. För många räcker det med att följa pollenprognoserna och gå till ett apotek och förse sig med receptfria läkemedel för att klara pollensäsongen. Andra har det betydligt värre, och då är allergivaccination ett alternativ. Det är den enda behandling som ger ett långvarigt resultat. Den som har svåra besvär kan kontakta sin husläkare för att få en remiss till en allergispecialist.

Tre landsting har ökat sin användning av allergivaccination sedan den senaste undersökningen 2014. (Östergötland, Jönköping, samt Dalarna). I Stockholm och Skåne är det idag färre personer än 2014 som får tillgång till behandling.

- Vi anser att landstingen måste satsa mer på patienter med svåra allergier, både i form av resurser för att fler ska kunna få behandlingen, men också utbilda fler allergispecialister som kan ge behandlingen, säger Maritha Sedvallson. 

Källa till siffror per landsting: ALK.
Läs mer i allergia.se 

För mer information kontakta gärna:

Maritha Sedvallson, förbundsordförande, 070 - 661 54 75.
maritha.sedvallson@astmaoallergiforbundet.se

Ulf Brändström, generalsekreterare, 070 - 795 22 86.

Eva-Maria Dufva, pressansvarig, 070 - 588 72 88.

Fakta pollenallergi:
- Ungefär 20 procent av befolkningen har pollenallergi.
- De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, främst, björk, al och hassel, samt gräs och gråbo.

Tips inför pollensäsongen:
- Träna inomhus, undvik utomhusträning under pollensäsongen.
- Torka inte tvätt utomhus under pollensäsongen.
- Tvätta håret på kvällen innan du går och lägger dig.
- Vädra inte i sovrummet innan du går och lägger dig.
- Följ pollenprognoserna, för att vara uppdaterad om aktuell pollenhalt. http://pollenrapporten.se/prognoser.4.5dae555f13d5eaab600134.html

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm