Följ Astma- och Allergiförbundet

”Diskussionen om sjukfrånvaron är en maktkamp”

Pressmeddelande   •   Nov 16, 2011 10:08 CET

Välkommen till konferensen Allergi i arbetslivet – en konferens där vi lyfter frågan om arbetsrelaterad allergi, men också diskuterar vad samhället kan göra för människor som hamnat utanför arbetsmarknaden.

Den 6 december 2011 arrangeras årets stora konferens Allergi i arbetslivet på Ingenjörshuset Citykonferensen i Stockholm. Landets mest sakkunniga på området svarar för föreläsningar och plenumdebatt och du möter medicinska experter likaväl som representanter för Socialförsäkringsutredningen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Svenskt Näringsliv, LO, Arbetsmiljöverket, HANDISAM och Handikappförbunden.

 Ett av konferensens seminarier handlar om sjukfrånvaron och hur den skildrats i medierna. Björn Johnson, statsvetare och docent i socialt arbete vid Malmö högskola, föreläser under eftermiddagspasset En arbetslinje för människor med allergi. Under seminariet Kampen om sjukfrånvaron – makt, mediebilder och myter argumenterar han för att debatten om sjukfrånvaron har haft mer med makt- och intressekamp att göra än med sjukfrånvarons faktiska orsaker. Han menar att medierna har skapat en missvisande bild om den höga sjukfrånvaron som påverkat flera regeringars agerande. 

Välkommen att lyssna på Björn Johnson och de andra aktuella föreläsarna. Men passa också på att prata med Gunnar Axén, ordförande i Socialförsäkringsutredningen, som deltar i konferensens plenumdebatt!

 Ett fullständigt program finner du på www.astmaoallergiforbundet.se/arbetslivs.aspx

 Konferensen riktar sig till alla som kommer i kontakt med allergifrågor i arbetslivet: arbetsgivare, fackförbund, företagsläkare och annan personal inom företagshälsovården, handläggare på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, arbetsmiljöinspektörer, yrkesvägledare, skolsköterskor, skyddsombud, politiker, media samt intresserad allmänhet.

Tid: Tisdagen den 6 december klockan 9.00-16.00

Plats: Ingenjörshuset, Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46 i Stockholm

Arrangör: Astma- och Allergiförbundet

Vill du nå någon av moderatorerna eller föreläsarna före konferensen eller boka intervju under konferensdagen? Ta kontakt med Catharina Bergsten, pressansvarig, 070 – 608 41 97, catharina@bergstenmedia.se

 Du behöver inte ackreditera dig inför konferensen, det räcker att visa presskort vid registreringen.

Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkäsnlighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Bifogade filer

PDF-dokument