Gå direkt till innehåll
Doftämnen blir mer allergiframkallande när de blandas

Pressmeddelande -

Doftämnen blir mer allergiframkallande när de blandas

Doftämnen blir mer allergiframkallande när de blandas

Ett och ett är de vanligaste doftämnena som huden utsätts för inte särskilt allergiframkallande. Men nu visar forskning att den allergiframkallande förmågan ökar när doftämnena blandas och lagras. Studien presenteras på torsdag under Allergistämman 2012 i Göteborg.

Man räknar med att cirka 15-20 procent av befolkningen har kontaktallergi mot ett eller flera ämnen. De vanligaste kontaktallergenen är metaller, parfymämnen och konserveringsmedel, men även hårfärgämnen och gummi- samt läkemedelsingredienser är vanliga orsaker. Symtombilden varierar från inget symtom alls till svårt handikappande eksem.

Doftallergi är ett av de betydande hudproblemen.

- Vi utsätts dagligen för parfymerade produkter både i arbetslivet och på fritiden. Oftast ingår samma doftämnen i de vanliga parfymerna vilket gör att vi exponeras för samma allergiframkallande ämnen om och om igen, flera gånger om dagen varje dag, förklarar professor Ann-Therese Karlberg vid Göteborgs universitet.

Hon säger att de vanligaste doftämnena inte är speciellt allergiframkallande i sig själva, men att deras allergiframkallande förmåga ökar när de blandas och lagras.

- Om vi använder de här orena parfymämnena vid diagnostik hittar vi många som visar kontaktallergi mot de här ämnena och som vi inte hade fångat in om vi bara hade testat med de rena ämnena, säger hon.

En stor internationell klinisk studie som letts från hudkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg av Dr Johanna Bråred Christensson och som omfattat hudkliniker i Europa, Australien och Asien har nyligen avslutats. Resultatet visar samma höga frekvens av kontaktallergi mot de orena parfymämnena vid samtliga kliniker. Den goda nyheten är dock att forskarna nu har tagit fram en ny metod för att upptäcka de allergiframkallande ämnena som bildas från doftämnen.

- Det innebär att vi kan undersöka innehållet av de här allergenen i hudnära produkter. På sikt kan det minska allergiriskerna eftersom vi får möjlighet att kontrollera innehållet, säger Ann-Therese Karlberg.

Hon tillägger att den enskilde individen kan minska risken för allergi genom att inte använda alltför parfymerade produkter och genom att undvika att köpa stora förpackningar som förvaras länge i rumstemperatur.

För mer information, var god kontakta:

Ann-Therese Karlberg, Göteborgs universitet, telefon (mobilt nummer) 031-78 69 109

e-post: karlberg@chem.gu.se

För mer information om Allergistämman 2012, var god kontakta:

Catharina Bergsten, pressansvarig, 070 – 608 41 97 eller catharina@bergstenmedia.se

Ett unikt forskningscenter

Ett av världens få forskningscentra inom kontaktallergi har utvecklats i Göteborg under ledning av professor Ann-Therese Karlberg. Hon har dels lett forskning om mekanismer i kontaktallergi i sin egen verksamhet inom dermatokemi och hudallergi vid Göteborgs universitet (GU), dels varit den drivande kraften i utvecklingen av Centrum för Hudforskning, SkinResQU (www.skin.org.gu.se).

Allergistämmans arrangörer 2012:

Astma- och Allergiförbundet i samarbete med Vårdalstiftelsen, Västra Götalandsregionen/Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Astma- och Allergiförbundets forskningsfond.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Relaterat material

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm