Gå direkt till innehåll
Felmärkta livsmedel risk för allergiker

Pressmeddelande -

Felmärkta livsmedel risk för allergiker

Vart tionde undersökt livsmedel är felmärkt när det gäller ingredienser som många är allergiska mot. Det visar en undersökning som genomförts under 2015 i Sverige, Danmark, Finland och Norge och nyligen presenterades av Livsmedelsverket.

- Detta visar hur viktigt det är att våra myndigheter är engagerade och har rutiner för att göra stickprovskontroller. Har man allergi eller annan överkänslighet mot mat är det ett absolut krav att man kan lita på innehållsförteckningen. Allt annat är oacceptabelt, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

I det nordiska projektet kontrollerades märkningen av allergener i totalt 351 produkter. Allergenerna mjölk, hasselnöt, jordnöt, ägg och gluten analyserades i produkter som inte angav dessa som ingredienser. Detta för att se om dessa fanns i produkterna trots att det inte står på förpackningen.

Mjölkprotein hittades i 12 procent av de produkter där mjölk varken angavs som ingrediens eller där det förekom varningsmärkning för möjliga spår av mjölk. Detta var särskilt vanligt i choklad och bageriprodukter. Mjölkprotein kan leda till lika allvarliga reaktioner som jordnötter och nötter.

Den som är allergisk kan reagera med olika symtom, allt från klåda i mun och svalg, magsmärtor, diarré och illamående, andningsbesvär och astma och i värsta fall allergisk chock (anafylaxi).

- Inser företagen vilka konsekvenser felmärkta produkter kan få i ett värsta scenario? Astma- och Allergiförbundet förutsätter att detta leder till åtgärder som kommer att leda till en tryggare situation framöver, säger Maritha Sedvallson.

Länk till den nordiska rapporten.

För mer information kontakta gärna:
Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet, 070 – 354 78 66,
070 - 661 54 75.
Rikard Åsgård, ombudsman, Astma- och Allergiförbundet, 072 - 858 85 57.
Eva-Maria Dufva, pressansvarig Astma- och Allergiförbundet, 070 – 588 72 88.

Fakta matallergi:
Bland barn och ungdomar beräknas cirka 5 – 8 procent ha matallergi.
Matallergi ökar och kan klassificeras som ett folkhälsoproblem.
Mer än 90 procent av alla akuta allergiska reaktioner på mat orsakas av mjölk, ägg, jordnötter och trädnötter.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha en osynlig funktionsnedsättning som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm