Gå direkt till innehåll
”Ge fler skolbarn chansen att må bra”

Pressmeddelande -

”Ge fler skolbarn chansen att må bra”

Bra miljö i skolan gör barnen piggare och friskare och förbättrar dessutom deras skolresultat. Nu behöver det statliga stödet för upprustning av skollokaler förlängas, så att fler barn kan må bra i vardagen.

I dagarna börjar skolan för tiotusentals barn och unga i Sverige. Många är förväntansfulla och glada inför höstens arbete, andra vet att de snart kommer att dras med kliande ögon, luftvägsproblem och huvudvärk på grund av skolans inomhusmiljö.

Att dålig inomhusmiljö kan orsaka hälsoproblem har visats i många studier. Men det är inte bara välbefinnandet som påverkas av dålig inomhusmiljö. Barns kognitiva utveckling kan hämmas av innerstadsluftens ultrafina partiklar. Dansk forskning visar dessutom att bristande luftkvalitet och för hög inomhustemperatur kan resultera i att elevprestationerna kan bli så mycket som 30 procent lägre än de skulle kunna vara.

För att förbättra situationen införde regeringen den så kallade skolmiljarden, som inneburit att kommunerna har kunnat söka pengar hos Boverket för upprustning av skollokaler. Stödet fanns 2016-2018, men upphörde den 1 april i år.

-Många kommuner hann aldrig söka några medel och många visste inte ens om att stödet fanns, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Inför valet har förbundet frågat riksdagspartierna hur de ställer sig till en förlängning av stödet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är för en förlängning. Miljöpartiet har ännu inte tagit ställning. Samtliga allianspartier säger nej, trots att en majoritet av allianspartierna på kommunal nivå är positivt inställda till fortsatt stöd enligt undersökningen från 2017.

-Skillnaden är värd att beakta eftersom det ju är kommunerna som handskas med skolfrågorna i vardagen och vet vilka behov som finns. Vi är bekymrade över att stödet har upphört och tycker att riksdagspartierna borde lyssna mer på de kommunpolitiker som känner till skolans villkor på lokal nivå, säger Maritha Sedvallson.

För fler kommentarer, var god kontakta: Maritha Sedvallson, ordförande, Astma- och Allergiförbundet, telefon 070 – 66 154 75.

För mer information om inomhusmiljön i skolor, var god kontakta: Marie-Louise Luther, ombudsman, Astma- och Allergiförbundet, telefon 070 - 020 94 98

Källor:

Läkartidningen 30-32/2017

Wargocki P, Wyon DP, Providing better thermal and air quality conditions in school classrooms would be costeffective, Building and Environment (2012), http://dx.doi.org/10.1016/j.buildenv.2012.10.007

Undersökning inför valet ”Vad säger partier och politiker om det statliga stödet?”: https://astmaoallergiforbundet.se/vart-arbete/valfraga-2018/

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet  är en medlemsorganisation som jobbar för friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm