Gå direkt till innehåll
Inför pollensäsongen – råd till gravida med astma och allergi

Pressmeddelande -

Inför pollensäsongen – råd till gravida med astma och allergi

Trots att astma och allergi är de allra vanligaste sjukdomarna hos kvinnor i fertil ålder får många kvinnor fortfarande felaktiga eller motsägelsefulla råd om hur de ska behandla sin sjukdom under gravitditet och amning. Det har lett till att kvinnor ofta avstår från behandling – och riskerar både sin egen och barnets hälsa.

- Trots att det nu finns vetenskapligt grundade råd om hur man bäst behandlar sin sjukdom under graviditet och amning får många kvinnor fortfarande felaktiga råd om att de ska sluta medicinera, säger Hanna Vihavainen, fondsekreterare, Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond. Risken för fostret vid obehandlad astma är klart större än de teoretiska riskerna som kan finnas med astmaläkemedel.

För ett par år sedan presenterade Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond en ny handbok,
Astma & Allergi - handbok vid graviditet och amning, avsedd för vårdpersonal. Boken var mycket efterlängtad eftersom läkare, barnmorskor och apotekspersonal ibland har lämnat motsägelsefulla råd om läkemedlens påverkan på fostret och kroppen. De olika råden beror bland annat på att det kan finnas olika rekommendationer i FASS för synonyma preparat. Texten i FASS kan också vara för dåligt uppdaterad och/eller skilja sig från den text som finns på läkemedlets bipacksedel. Handbokenär sammanställd av en grupp ledande specialistläkare och forskare inom området som också delar med sig av sina egna erfarenheter.

Till handboken hör även en patientbroschyr, Så sköter du din astma och allergi under graviditeten. Både broschyren och handboken kan beställas eller laddas ner utan kostnad. 

- Inför den kommande pollensäsongen är det mycket viktigt att den som har astma och allergi och är gravid får rätt råd. Vi är glada att kunna bidra till det genom att erbjuda vetenskapligt grundade råd hur gravida och ammande kvinnor ska behandlas, säger Hanna Vihavainen.

För mer information kontakta gärna:

Hanna Vihavainen, fondsekreterare, 070 – 649 92 45.
Eva-Maria Dufva, pressekreterare, 070 – 588 72 88.

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm