Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Inför pollensäsongen - tips och råd

Efter en kall vår verkar det äntligen vara dags för sol och värme, något som uppskattas av de flesta. Men för den som är pollenallergisk kan våren vara den värsta tiden på hela året, en jobbig upplevelse med rinnande näsa och kliande ögon. Ungefär 25 procent av befolkningen är pollenallergiker. De vanligaste allergiframkallande pollensorterna kommer från lövträd, främst björk, al och hassel samt gräs och gråbo.

Men det finns en hel del man kan göra för att lindra besvären. På Astma- och Allergiförbundets sajt alltompollen finns aktuell information om pollenallergi, och vad man själv kan göra under pollensäsongen för att må bättre.

För många med pollenallergi räcker det att behandla med receptfria läkemedel från apoteket. Men om du känner att symtom kvarstår och att besvären inte lindras tillräckligt ska du uppsöka läkare och göra en allergiutredning. Där får du råd och hjälp med den effektivaste behandlingen för just dig och din allergi.

Pollenprognoser/mätningar är ett utmärkt hjälpmedel för allergiker. Med hjälp av dessa får den som är allergisk mot pollen vägledning för att kunna planera medicinering och uteaktiviteter på ett bra sätt. 

Den som gillar att träna utomhus under pollensäsongen kan fortsätta med det, bra att tänka på inför träning är:

-  Börja medicinera i tid, många gör misstaget att börja först när symtomen dyker upp och då är det   försent.

-  Värm upp ordentligt.

-  Träna när det har regnat eller tidigt på morgonen, då är det lägre pollennivåer.

-  Använd pollenmask.

Tänk också på att inte vädra under pollensäsongen, torka inte tvätt utomhus, och duscha gärna innan du går och lägger dig eftersom mycket pollen fastnar i håret.

Pär Gyllfors, specialist i allergisjukdomar på astma- och allergimottagningen på S:t Görans sjukhus, medverkade i  TV4 Nyhetsmorgon i veckan. Pärs bästa tips är att hålla koll på pollenprognoserna och att börja medicinera i god tid.

För mer information:

Ingalill Bjöörn,
Förbundsordförande 
070 - 604 46 99

Ulf Brändström
Kanslichef
070 - 795 22 86

Eva-Maria Dufva
Pressekreterare
070 - 588 72 88Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Relaterade nyheter

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm