Gå direkt till innehåll
Jakten på kemikaliefria kläder - frågor och svar

Pressmeddelande -

Jakten på kemikaliefria kläder - frågor och svar

En ny rapport från Kemikalieinspektionen visar att våra kläder innehåller mer kemikalier och allergiframkallande ämnen än vad vi tidigare trott. I det nya numret av Astma- och Allergiförbundets medlemstidning Allergia finns en artikel som tipsar om vad man som konsument ska tänka på när man köper kläder för att i möjligaste mån undvika kemikalier. Här får man som konsument svar på åtta viktiga frågor som gör det enklare att göra kloka val. 

- Det är en angelägen fråga för våra medlemmar. Vi får rapporter från medlemmar som har reagerat på olika sätt av nyinköpta kläder. Vi hoppas på en striktare reglering när det gäller vilka kemikalier som ska få finnas i kläder, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Plågas du av hudirritationer som blåsor, klåda eller eksem? Då är du kanske en av alla svenskar som lider av allergi eller överkänslighet mot ämnen som finns i våra kläder. När kläder tillverkas går det nämligen åt en hel del kemikalier – cirka tre kilo för att framställa ett kilo plagg. Och en del av de kemikalierna är allergiframkallande färgämnen och i vissa fall även allergena ämnen som formaldehyd, antimögelmedel och konserveringsmedel. 

Just allergiker och astmatiker är extra känsliga för kemikalier i kläder. Men det är ett problem som angår alla – en del av de kemikalier som används när kläder produceras är även cancerframkallande, hormonstörande och kan orsaka skador på arvsmassan. Dessutom är de farliga för miljön. Utöver allergiker är även barn särskilt känsliga för exponeringen av kemikalier. Det beror bland annat på att deras kroppar – hjärnan, hormonsystemet och immunsystemet – inte är färdigutvecklade. Därför kan skador som kemikalier orsakar få livslånga konsekvenser.

Men trots att det finns lagstiftning som förbjuder och begränsar användningen av de mest skadliga ämnena har flera undersökningar de senaste åren visat att ämnena fortfarande finns i kläderna vi köper. Rapporten visar också att det finns allergiframkallande färgämnen i våra kläder som ännu inte är förbjudna.

För mer information kontakta gärna:

Maritha Sedvallson, förbundsordförande, 070 - 661 54 75
maritha.sedvallson@astmaoallergiforbundet.se  
 
Eva-Maria Dufva, pressekreterare, 070 - 588 72 88.
eva-maria.dufva@astmaoallergiforbundet.se Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Relaterade nyheter

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm