Följ Astma- och Allergiförbundet

Många reagerar på histamin - men det är oklart varför

Pressmeddelande   •   Okt 18, 2011 09:12 CEST

Diffusa överkänslighetsreaktioner på mat beror ofta på så kallade biogena aminer. Varför och hur är dock inte helt utrett. Men att de finns och orsakar obehag råder det ingen tvekan om. Vi ska här titta närmare på den mest kända av de biogena aminerna – histamin.

 I gruppen biogena aminer ingår förutom histamin även tyramin, serotonin, tryptamin och fenyletylamin. Histamin finns naturligt i mastcellerna, som är en del av vårt immunförsvar. Vid äkta matallergier orsakas reaktioner av att IgE-antikroppar får mastcellerna att släppa ut histaminer i kroppen. Men man kan även reagera på histamin utan att vara allergisk. Då talar man istället om histaminintolerans eller histaminförgiftning. Det senare orsakas av att man äter stora mängder mat som innehåller histamin. Histaminintolerans å sin sida är när man är extra känslig mot ämnet. En bättre benämning är kanske ”ökad känslighet mot biogena aminer”, eftersom flera aminer kan orsaka symtom.

  – Vid histaminintolerans kommer histaminet direkt in i kroppen via maten och inte från mastcellerna. Histamin finns exempelvis i lagrade kött- och mejeriprodukter som salami och ädelost. Det finns också i dåligt förvarade fiskar som makrill och tonfisk samt i rödvin. I värsta fall kan man få allvarliga symtom som liknar allergichock, eller anafylaxi. Men det är ovanligt. Vanligare är att man blir röd i ansiktet eller får lättare hud- eller magsymtom, säger docent Ulf Bengtsson, konsultläkare vid Södersjukhuset i Stockholm och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.   Alla biogena aminer påverkar   För att histamin ska vara oskadligt är det viktigt att det bryts ner snabbt i tarmen. Nedbrytningen görs av ett enzym som heter diaminoxidas, eller DAO. Ju större mängd DAO man har i kroppen, desto snabbare bryts histaminet ner. Gravida kvinnor producerar exempelvis stora mängder DAO för att skydda fostret. Forskare har sett att vissa individer som reagerar på histamin har låga halter av DAO i kroppen. Ulf tycker dock att resultaten ska tolkas med viss försiktighet.  

 – Vi vet egentligen inte hur vi ska tolka dem. Därför vill jag i dagsläget inte rekommendera någon att testa sina DAO-värden om de tror sig vara känsliga mot histamin. Alla biogena aminer spelar mer eller mindre roll vid matöverkänslighet. Förmodligen samverkar flera olika aminer tillsammans och åstadkommer en så kallad cocktaileffekt. Histamin är dock det biogena amin som är mest studerat.   Rödvin extra besvärligt   Den som är känslig mot histamin kan ändå ofta äta en viss mängd histaminrik föda. Men ökar man intaget ytterligare så rinner bägaren över och man börjar må dåligt. Typexemplet är en person som på fredagskvällen äter en tonfiskpizza med extra ost och sköljer ner den med ett glas rödvin. Fisken och osten går kanske bra, men vinet blir för mycket.

  – Just rödvin är en vanlig orsak till histaminreaktioner. För det första så innehåller rödvin i sig histamin. För det andra så hämmar alkoholen nedbrytningen av histamin i tarmen. En tredje orsak till att rödvin är extra besvärligt är att det ökar genomsläppligheten i tarmen, vilket i sin tur orsakar symtom, berättar Ulf.   Avstå från det som ger problem   Barn drabbas aldrig eller sällan av histaminöverkänslighet eller -förgiftning. Det beror i huvudsak på att histamin bara finns i sådan mat som barn ofta inte äter. Det är alltså i första hand ett vuxenproblem. Studier från Österrike visar att cirka sex till åtta procent av alla vuxna är känsliga mot histamin, men siffrorna är förmodligen i underkant. För den som är känslig så är den bästa behandlingen att helt enkelt låta bli mat som innehåller histamin.  

 – Om man blir dålig när man dricker rödvin till osten så ska man helt enkelt avstå från det ena eller det andra. Man kan också ta antihistamintabletter i förebyggande syfte innan man äter, eller vid behov när symtomen uppstår, säger Ulf.   Krångligt och svårforskat område   Det är alltså svårt att ge en exakt och entydig förklaring till varför vissa människor reagerar på histamin. DAO-enzymets förmåga att bryta ner histamin kan vara en förklaring. Andra orsaker kan vara ökad känslighet i kroppens vävnader, hormonella faktorer eller andra så kallade co-faktorer. Det är något som förstärker symtomen, som exempelvis fysisk ansträngning, menstruation eller någon form av allergi.  

 – Om man har en vanlig allergi så kan man vara extra känslig mot histaminrik föda. Är man allergisk mot något livsmedel ska man inte kombinera det med en histaminrik kost. Det här med histamin är ett krångligt och svårforskat område. I Sverige forskas det ingenting om detta och knappt på andra ställen heller. Det är synd, för det behövs mer forskning för att vi bättre ska förstå de faktorer som orsakar problem, avslutar Ulf.          

Text: Niclas Samuelsson      
Niclas är frilansskribent med många års erfarenhet av att skriva om frågor som rör medicin och hälsa, och en av skribenterna i matnyttig.se

Detta är en artikel från Matnyttig.se — en webbtidning om mat och allergier som ges ut av Astma- och Allergiförbundet.

Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkäsnlighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Kommentarer (3)

  Jag är en av dem som reagerar väldigt mycket på histamin i maten, regelrätt allergianfall med svårt att andas, svullnad i ansikte och hals, kräkningar och diarrér plus att det kliar i händer och fötter. Ofta går det jättesnabbt från första känningen till fullt anfall. Det börjar med att det kliar i händerna och en olustkänsla i magen och inom minuter är jag totalt ute för räkning. Varje anfall jag har haft så har det varit nya livsmedel jag har reagerat på, sist var det ananassalsan till tacoskvällen. ibland får jag anfallen 15-20 min efter måltiden ibland upp till 4-6 timmar efter, mkt förvirrande är det i alla fall. Och de läkare jag har tagit upp det här känner inte alls igen det, utan det är bara via google jag har fått reda på vad det är jag lider av.
  Jag försöker kombinera histaminfri mat på vardagarna med att vid tillfällen,då jag vill dricka ett glas rödvin/champange eller äta fetfisk/stark ost/fläskkött mm, ta en tablett med DAO innan måltiden. Och hittills har det funkat riktigt bra. Rekommendera Daosin till de som känner igen sig, tyvärr finns det ingen svensk leverantör utan man får köpe dem direkt från tillverkaren.

  - Josefine Hiller - 2011-10-20 09:22 CEST

  Har nu upplevt den sämsta nyårskvällen som avslutades med kramper i magen, diarré, våldsam törst, hjärtklappning, ökad puls, blodsvallning och frossa. Det började så bra med en rosa välkomstdrink, hummer till förrätt + ett litet glas vitt vin. Till middagen vit fisk med ett glas rött vin (som lämnades efter två klunkar), därefter intogs lite ostar, bl a blåmögelost och sedan gick det inte att dricka något vin alls.... kroppen gjorde tvärstopp! Drack säkert sedan 2 liter vatten. Så här i efterhand har jag kommit på att jag har upplevt liknande symptom vid ett flertal tillfällen och även svimmat en gång. I samband med att min sonhustru beskrev att man kan bli dålig av fisk i kombination med vin började jag undersöka saken på nätet och fann ett flertal artiklar angående Histaminöverkänslighet. Så nu ska jag bara försöka få en läkare att ta emot mig pga mina symptom och förhoppningsvis ska det finnas möjlighet till att testa detta via ett blodprov. Nu undrar jag om det är någon som har gjort detta?

  - Ingalill Sundqvist - 2013-01-05 00:55 CET

  Hej,

  Jag har under en längre period ( 11 månader) lidit av en mycket svår histamin- och laktosallergi.

  Har försökt med DAOSIN, Loratadin Actavis och ringblomma men utan större framgång.

  Har påkostat dyra resor bland annat till en hudspecialist, en naturläkare och behandlats på sjukhus i Tyskland i den tron att någon kunde hjälpa mig
  att bota mina allergier ordentligt. Ren tillfälligt har jag sedan träffat en granne som har rekommenderat mig en homeopat i Stockholm
  som framgångsrikt har botat mina allergier med mycket enkla medel.

  Den som är verkligt intresserad kan få hans namn, adress och mobil nummer.

  Mvh - Adi Zaretzki
  070 75 66058
  468356740@letter.st

  - Adi Zaretzki - 2013-02-07 10:57 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.