Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Majoriteten är för rökfritt på uteserveringar

En ny opinionsundersökning visar att majoriteten av den svenska befolkningen (78 %) är för rökfria uteserveringar. Dessutom svarar 39% att de undviker att besöka ute-serveringar på grund av att andra röker där. Det visar att det finns en potential med fler gäster till de uteserveringar som inför rökfritt.

Företaget Netigate har på uppdrag av Astma- och Allergiförbundet låtit göra en opinions-undersökning om hur 1625 slumpvis utvalda personer i befolkningen ser på att införa rökfritt på uteserveringar. Resultatet bekräftar de positiva erfarenheter som finns från införandet av rökfritt på serveringar inomhus.

-          Mycket glädjande! Nu ser vi att befolkningen i stort också är positiva till rökfritt på uteserveringar, något som våra medlemmar som har astma, allergi och annan överkänslighet varit länge, säger Ingalill Bjöörn, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Stödet för rökfritt ökar allt eftersom fler upptäcker fördelarna med det. När det gäller rökfritt på serveringar inomhus så har det inte påverkat omsättningen negativt i något land enligt WHO. Omsättningen har varit densamma eller ökat. 1) 

Genom att införa rökfritt på uteserveringar skyddar man förutom personalen även gäster som tillhör extra känsliga grupper som t ex barn och personer med astma eller doftöverkänslighet från passiv rökning. Astma- och Allergiförbundet har i sommar startat ett tvåårigt projekt för att få ägare till uteserveringar att införa rökfritt på frivillig väg. Opinionsundersökningen visar att det finns underlag för fler gäster för de uteserveringar som inför rökfritt – och då handlar det inte bara om gäster som har astma.

Ingalill Bjöörn
Förbundsordförande

För mer information kontakta Ingalill Bjöörn, förbundsordförande, 070- 604 46 99, ingalill.bjoorn@astmaoallergiforbundet.se , eller Marie-Louise Luther, ombudsman,
070-020 94 98, marie-louise.luther@astmaoallergiforbundet.se

Källa: 1. WHO report on the Global Tobacco Epidemic 2009, sid 31, Implementing smoke free environments,   http://www.who.int/tobacco/mpower/2009/en/index.html

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Relaterat material

Relaterade nyheter

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm