Gå direkt till innehåll
Matallergikortet – för dig med matallergi som ska resa utomlands

Pressmeddelande -

Matallergikortet – för dig med matallergi som ska resa utomlands

Att äta ute är en del av upplevelsen när man är utomlands på semester. För den som är allergisk mot olika födoämnen blir det mycket svårare att beställa rätt mat och koncentrera sig på det viktigaste, att slappna av och njuta av semestern och maten.

Men nu blir det enklare. Med hjälp av Astma- och Allergiförbundets matallergikort kan den som har matallergi översätta aktuella ingredienser till 30 olika språk och skriva ut ett personligt matallergikort som kan tas med på resan.

– Matallergikortet är en medlemsförmån som vi är väldigt glada att kunna erbjuda våra medlemmar. Vi vet att många drar sig för att resa på grund av matallergi och hoppas att matallergikortet ska vara till hjälp så att fler vågar ge sig ut, säger Mikaela Odemyr, andre vice ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Genom att gå in på matallergikortet.se kan den som vill skapa sitt eget kort. Den som inte är medlem kan enkelt bli det och får då tillgång till sajten. Sen är det bara att skriva ut och visa för till exempel servitören på restaurangen. Smidigt och enkelt.

– Jag har nyligen varit på Kreta med min familj. Det var en stor trygghet för oss att på landets eget språk kunna visa vilka allergier barnen har. Även de restauranger som vi besökte upplevde det som väldigt positivt, enkelt att förstå för den som ska laga maten, inga onödiga översättningar som lätt kan bli fel, säger Mikaela Odemyr.

På sajten matallergikortet.se finns också medlemmarnas bästa restips, från allt vad du ska tänka på när du planerar din resa tills när du är framme på resmålet.

I Sverige är cirka 15 procent av den vuxna befolkningen och 8 procent av barnen allergiska mot ett eller flera födoämnen. De födoämnen som oftast ger upphov till allergi är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter, frukt och grönt, nötter, trädnötter, jordnöt, fröer och spannmål.
Medlemskap i Astma- och Allergiförbundet kostar 50 kr under juni-augusti.

För mer information, kontakta gärna:
Mikaela Odemyr, andre vice förbundsordförande, 070 – 759 02 43.
Eva-Maria Dufva, pressansvarig, 070 – 588 72 88.

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm