Gå direkt till innehåll
Nu inleder vi Barnallergiåret!

Pressmeddelande -

Nu inleder vi Barnallergiåret!

Allergi är barnens folksjukdom. Ungefär en tredjedel av alla skolbarn har någon form av allergi eller överkänslighet. Tiotusentals barn har svåra problem som påverkar hela familjens liv – barn, syskon och föräldrar. Därför har Astma- och Allergiförbundet tagit initiativ till ett Barnallergiår.

Allergi är barnens folksjukdom. Ungefär en tredjedel av alla skolbarn har någon form av allergi eller överkänslighet. Tiotusentals barn har svåra problem som påverkar hela familjens liv – barn, syskon och föräldrar. Därför har Astma- och Allergiförbundet tagit initiativ till ett Barnallergiår.

Astma- och Allergiförbundet bjuder in media till invigningen av Barnallergiåret.

Plats: Tekniska museet i Stockholm.
Tid: 28 september kl 11.00 – 14.30

Vi kommer att träffa tre unga forskare och mammor som berättar om hur man gör som förälder för att ge sitt barn en så giftfri barndom som möjligt. Det finns kemikalier överallt. Det går inte att skydda sitt barn helt ifrån dem, men det går att med enkla medel minimera gifterna som barnet utsätts för. Karin Wallis, Anne Lagerqvist och Christine Ribbing kommer att dela med sig av sina bästa tips. De är småbarnsmödrar och har forskat inom ämnen som berör kemikalier, hälsa och miljö. 

Vi bjuder också på ”prova på cirkus” med Cirkus Cirkör, alla barn som vill får testa att gå på lina, jonglera och testa akrobatik. Professor Göran Wennergren från Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg kommer att berätta om risk- och friskfaktorer när det gäller att utveckla astma.
Hela programmet hittar du här.

Bakgrund

Miljöhälsorapporten 2013 visar att astma bland barn i skolåldern ökat med 50 procent mellan 2003 och 2011, från 6 till 9 procent. Därför tar Astma- och Allergiförbundet nu initiativ till ett Barnallergiår, ett helt år då vi sätter barn med astma, allergi eller annan överkänslighet i fokus, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Under året kommer vi att uppmärksamma barnens allergier på flera olika sätt. I skolan satsar vi på att nå ut med en digital Allergirond och en ny webbsida ”Allergi i skolan”.
Särskilda familjekurser/läger för familjer med svårt sjuka barn kommer att ordnas och i samarbete med Unga Allergiker kommer vi att erbjuda tonåringar att åka på läger.

-  När Barnallergiåret är avslutat ska vi ha höjt nivån av kunskap och insikt på alla nivåer. Vi ska inte längre ha barn som får fel mat eller blir eller blir sjuka av dålig innemiljö i skolan. Vi ska ha bytt utanförskap till innanförskap, säger Maritha Sedvallson.

Alla barn har rätt till ett friskare liv. Alltför många barn drabbas av utanförskap på grund av en kronisk sjukdom som kraftigt kan förvärras på grund av att omgivningen saknar kunskap och förståelse. Det vill vi ändra på. Genom att under ett år särskilt uppmärksamma barns allergier vill vi öka kunskapen och medvetenheten i hela samhället, men framförallt hos de som i sitt yrke kommer i kontakt med barn med allergi. Som till exempel i skolan och inom vården. 

Vi genomför Barnallergiåret i samarbete med Apotek Hjärtat, Meda, Svenska Postkodlotteriet, ACO och Electrolux.

För mer information, kontakta:

Maritha Sedvallson, förbundsordförande, Astma- och Allergiförbundet, 070 – 661 54 75
Marianne Jarl, ombudsman, programansvarig, 076-141 88 90
Eva-Maria Dufva, pressekreterare, Astma- och Allergiförbundet, 070 – 588 72 88


Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Relaterade nyheter

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm