Gå direkt till innehåll
Ny mätstation i Skåne ger bättre koll på pollen

Pressmeddelande -

Ny mätstation i Skåne ger bättre koll på pollen

Region Skåne får nu en till pollenmätstation i östra Skåne. Idag finns det två, nu har regionen beslutat att komplettera med en till på Österlen, enligt SVT Sydnytt.

-  Ett mycket bra beslut, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma och Allergiförbundet. Det är väldigt värdefullt för den som är pollenallergisk att kunna följa pollenhalterna och anpassa medicinering och aktiviteter till den aktuella pollennivån. Nu hoppas vi att fler län följer efter, det är inte bara i östra Skåne som det saknas pollenmätstationer, ju längre norrut man kommer, ju glesare är det mellan pollenmätstationerna. Vi anser, med stöd från expertis, att det skulle behövas minst 25 pollenmätstationer runt om i landet.

Idag är det Naturhistoriska museet som har ett samordnande ansvar för pollenmätstationerna. Astma- och Allergiförbundet vill att regeringen ska ta ett samlat ansvar för finansieringen av pollenmätstationerna.

-  Det handlar om att ta beslut och skapa långsiktiga lösningar, det handlar inte om några stora pengar, en mätstation kostar ca 150 000kr per år, säger Maritha Sedvallson.

I Sverige är ca 20 procent av befolkningen pollenallergiker. Astma- och Allergiförbundet har samlat goda råd och fakta om pollen på webbsidan alltompollen.se.

De flesta pollen som är allergiframkallande sprids via vinden. Ett sådant exempel är björk där ett enda björkhänge med hanblommor kan innehålla fem till tio miljoner pollenkorn. Pollensäsongen kan börja redan i januari med hassel om det är en mild vinter och fortsätta långt in på hösten med gråbo.

De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, främst björk, al och hassel och från gräs och gråbo. Även sporer från ormbunkar, mossor, alger och svampar kan framkalla allergier och astma.

För mer information kontakta gärna:
Maritha Sedvallson, ordförande, Astma- och Allergiförbundet, 070 - 661 54 75
Marianne Jarl, ombudsman, Astma- och Allergiförbundet, 076 - 141 88 90
Eva-Maria Dufva, pressekreterare, Astma- och Allergiförbundet, 070 – 588 72 88.


Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Relaterade nyheter

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm