Gå direkt till innehåll
Astma- och Allergiförbundet vill att säkerheten för konsumenter med matallergi ökar. Vi vill att samhället sätter press på livsmedelsföretagen. Foto: Syda Productions / Dmitry Travnikov / Colourbox
Astma- och Allergiförbundet vill att säkerheten för konsumenter med matallergi ökar. Vi vill att samhället sätter press på livsmedelsföretagen. Foto: Syda Productions / Dmitry Travnikov / Colourbox

Pressmeddelande -

Öka säkerheten för landets matallergiker

Den 1 januari skärptes straffen för brott mot livsmedelslagen – dels återinförs fängelsestraff på upp till två år och dels införs sanktionsavgifter för vissa överträdelser. Astma- och Allergiförbundet har höga förväntningar på att den nya lagen leder till ökad trygghet för konsumenter med matallergi.

  • Vi vill att säkerheten för konsumenter med matallergi ökar. 
  • Vi vill att samhället sätter press på livsmedelsföretagen att sköta det som livsmedelslagen anger. 
  • Vi vill att kommunernas livsmedelsinspektörer genomför hårdare kontroller gällande livsmedelsbrott, samt att åklagarmyndigheten prioriterar sådana anmälningar till att gå till domstol.


- "Lagstiftningen blir meningslös om maten till följd av bristande uppföljning innehåller icke deklarerade allergener," skriver Astma- och Allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i Dagens Samhälle idag.

I Storbritannien har personer avlidit till följd av att de fått fel mat från restauranger trots att de vid beställning tydligt meddelat sina allergier. I ett aktuellt fall dog en 15-årig flicka av en irreversibel hjärnskada från den astmaattack hon fått, på grund av mat hon inte tålde, trots att hon angivit sina allergier vid beställning.

I detta fall har Storbritannien utnyttjat sin skärpta lagstiftning och dömt restaurangägaren till fängelse för dråp. Så kan vi även göra i Sverige vid allvarligare fall där företag inte följer lagen.

Vi har tidigare, i en debatt i mars 2017, krävt att lagstiftningen måste skärpas så att matproducenter som bryter mot lagen och utsätter konsumenter för risk eller skada, får straff som står i relation till de skador som uppstår. Debatten beskrev en enkätundersökning från Livsmedelsverket som visade att få av de livsmedelsbrott som anmäls går till åtal och ännu färre leder till fällande domar.

För fler uttalande kontakta Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet, tel 070 66 154 75

För pressfrågor kontakta Anna Järphammar, pressekreterare Astma- och Allergiförbundet, 0730 88 66 22

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet  är en medlemsorganisation som jobbar för ett tryggare och friskare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm