Gå direkt till innehåll
Olika prislapp för samma behandling

Pressmeddelande -

Olika prislapp för samma behandling

För tiotusentals patienter som lider av svåra allergier är det numera tillfälligheter som avgör patientens prislapp för att få genomgå allergivaccination. Vissa får det subventionerat av landstinget medan andra tvingas betala 11 200 kronor ur egen ficka under de tre år som behandlingen pågår. Det skrev Svenska Dagbladet i en artikel igår.

Tidigare ingick vaccinet i läkemedelsförmånen. Men i september drogs vaccinet bort på företagets egen begäran. ALK Nordic ville nämligen höja priset för vaccinet inom förmånen, men fick nej, skriver Svenska Dagbladet.

-  Redan idag är det alltför få patienter som får tillgång till vaccinet. Att det nu inte längre ingår i förmånen kommer att innebära att ännu färre får behandlingen. Få av våra medlemmar kan betala 11 200 kronor för behandlingen, vilket kan bli konsekvensen, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

För en del av de cirka 25 procent av befolkningen som är pollenallergiska räcker det med att gå till Apoteket och förse sig med receptfri medicin. För många andra är problemet betydligt större än så, pollensäsongen kan innebära svåra besvär i form av astma, snuva, rinnande ögon och trötthet. Den som går i skolan är extra hårt drabbad, ofta ligger de avgörande proven och tentorna på vårkanten. En studie från Stockholms universitet (2010) visar att pollenallergiska elever får sämre resultat på proven än sina icke allergiska klasskamrater.

-  Det är upprörande att ännu färre patienter kommer att kunna genomföra behandlingen i framtiden. Det stämmer illa med målet för hälso- och sjukvårdslagen, ”en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen”, säger Maritha Sedvallson.

Studier av allergiförekomst visar att omkring 200 000 svenskar har så stora besvär att de uppfyller kraven för att få allergivaccination. Det innebär att vanlig allergimedicin är otillräcklig och att allergivaccination är en lämplig behandling. Med allergivaccination vänjs immunförsvaret vid det som kroppen är allergisk mot, med följden att besvären försvinner helt eller lindras.  

Under 2012 behandlades endast cirka 14 000 patienter i hela landet med denna metod. Vi tror att betydligt fler uppfyller kriterierna för att få allergivaccination än de som får tillgång till behandlingen idag. Siffror visar att det finns stora regionala skillnader.

För mer information kontakta:

Maritha Sedvallson, förbundsordförande, 070 – 661 54 75
Eva-Maria Dufva, pressekreterare, 070 – 588 72 88Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Relaterade nyheter

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm