Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

På turné i Västmanland med matallergi i fokus

I morgon den 20 mars är Ingalill Bjöörn, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet på besök i Västmanland. Under eftermiddagen kommer Ingalill att besöka McDonalds i Köping tillsammans med socialminister Göran Hägglund. På kvällen är det dags för Västerås, där Ingalill deltar i ett öppet informationsmöte om matallergi.

Ingalill Bjöörn är inbjuden till McDonalds i Köping för att tillsammans med socialminister Göran Hägglund och lokala KD-politiker diskutera barn och ungas matvaror, med fokus på matallergier och möjligheten att äta på restaurang. Ingalill kommer att berätta om Astma- och Allergiförbundets arbete med "Tryggare mat". Symbolen ”Tryggare Mat” visar att restaurangen arbetar systematiskt för att minimera riskerna för gäster med matallergi. Det innebär också att restaurangen är certifierad enligt en noggrant utarbetad lista av kriterier som utarbetats av Astma- och Allergiförbundet.

På kvällen är det dags för Västerås och en informationskväll om "Barn och matallergi". Föreläsare är Andrea Mikkelsen, dietist från Göteborg, med många års erfarenhet av att jobba med människor med matallergi. Ingalill Bjöörn och Leif Henriksson, 1:e vice ordförande i Astma- och Allergiförbundet, kommer att berätta om hur det är att leva med matallergi. Alla med intresse för matallergi är varmt välkomna, föreläsningen är kostnadsfri.

De livsmedel som oftast ger upphov till allergiska reaktioner är mjölk, fisk, skaldjur, baljväxter, frukt och grönt, ägg, nötter, fröer och spannmål.

Alla proteinhaltiga livsmedel kan orsaka allergi. När livsmedel som inte tidigare konsumerats i ett land börjar användas, ökar också antalet personer som är allergiska mot detta livsmedel. I Sverige har t.ex. under de senaste decennierna jordnötter, sojaprotein, kiwi och nötter börjat användas mer frekvent, vilket medfört att fler drabbats av allergi mot dessa.

För mer information, vänligen kontakta:

Ingalill Bjöörn, förbundsordförande, 070 - 604 46 99

Susanne Stangenberg, ombudsman, 0704 - 96 01 11, för information om träffen i Västerås, Sintervägen 6.

Eva-Maria Dufva, pressekreterare, 070 - 588 72 88


Ämnen

Taggar

Regioner


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm