Följ Astma- och Allergiförbundet

​Parfymfria veckan – dofta dig själv och bidra till forskning

Pressmeddelande   •   Okt 31, 2016 06:02 CET

Personell, ny doftfri unisexparfym.

Den 7-13 november pågår Parfymfria veckan med syfte att sprida kunskap om doftöverkänslighet. Samtidigt passar vi på att samla in pengar till forskning.

Studier visar att den egna kroppsdoften har inverkan i möten mellan människor. Därför lansera vi Personell, en ny doftfri unisexparfym som låter de egna kroppsdofterna stå i centrum. Personell är ett samarbete mellan Astma- och Allergiförbundet och Apotek Hjärtat.

Personell är en parfym utan doft eller andra tillsatser – den innehåller faktiskt bara vanligt kranvatten. Parfymen är en hyllning till våra egna dofter, men också ett sätt att uppmärksamma problemet med doftöverkänslighet.

Mellan måndag den 7 november kl. 09.00 och söndag den 13 november kl. 16.00 finns det möjlighet att lägga bud på en flaska Personell på tradera.se. Hela intäkten går till forskning kring doftöverkänslighet.

– Vi hoppas att många kommer att buda på parfymen och därmed bidra till att forskningen kan komma närmare en lösning för alla de människor som är starkt begränsade i sin vardag på grund av doftöverkänslighet, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

– Med Personell vill vi, tillsammans med Astma- och Allergiförbundet, lyfta problemet med doftöverkänslighet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare, Apotek Hjärtat. Genom att skapa en medvetenhet om detta hoppas vi att fler tänker på att visa extra hänsyn i utsatta miljöer, som till exempel i kollektivtrafiken, på skolor och vid besök i sjukvården.

Fakta doftöverkänslighet
Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen anger att de har någon form av doftöverkänslighet och sex procent har diagnosen sensorisk hyperreaktivitet, SHR.

Symtom vid doftöverkänslighet, även kallat sensorisk hyperreaktivitet (SHR), påminner om astma, men orsakerna till reaktionen är inte desamma. Immunförsvaret är inte inblandat och luftvägarna täpps inte till som de gör vid astma. Dofter kan även utlösa astmaanfall hos personer med astma. De som har astma eller allergi kan ibland vara känsligare för dofter än annars – exempelvis under pollensäsongen eller vid förkylning. Läs mer i foldern ”Lär dig mer om doftöverkänslighet”.

Kontakta oss gärna för mer information:
Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet, 070 - 661 54 75.
Christine Hanberg, marknadsansvarig Astma- och Allergiförbundet, 08 - 506 28 218.
Eva-Maria Dufva, pressansvarig Astma- och Allergiförbundet, 070 - 588 72 88.

Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha en osynlig funktionsnedsättning som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.