Gå direkt till innehåll
Passiv rökning ger aktiva besvär

Pressmeddelande -

Passiv rökning ger aktiva besvär

Passiv rökning ger aktiva besvär

73% besväras av passiv rökning och 52% blir sjuka eller får allergi när de utsätts för passiv rökning, visar en undersökning som Astma- och Allergiförbundet gjort.

Astma- och Allergiförbundet har under november månad låtit undersöka bland sina medlemmar hur mycket man besväras av passiv rökning och på vilka platser. Närmare 1500 personer har svarat på enkäten.

– Problemen med passiv rökning finns ofta på platser där det naturligt samlas mycket folk, till exempel utanför offentliga lokaler och på perronger och hållplatser. Vår undersökning motiverar att tobakslagen utökas med fler rökfria miljöer, säger Ingalill Bjöörn, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

På frågan ”I vilka miljöer upplever du att problem med passiv rökning är som störst?” har de svarande uppgett ”Entréer till offentliga byggnader” (84%), ”Perronger eller hållplatser i kollektivtrafik” (78%), ”Uteserveringar till restauranger eller caféer” (71%), ”Grannars rökning på balkonger i flerfamiljshus”(40%).

- I en rökfri miljö finns bara vinnare. Vi menar att både restaurangbranschen och detaljhandeln har ett stort ansvar i detta då de är verksamma i offentliga lokaler. Goda exempel finns att ta efter, som till exempel Upplands Väsby centrum utanför Stockholm. Där har man tydligt markerat ”rökfri zon” utanför entréerna, säger Ingalill Bjöörn, förbundsordförande Astma och Allergiförbundet.

Hela undersökningen presenteras på ett seminarium på Allergistämman i Göteborg 21 november. På seminariet kommer dessutom Folkhälsoinstitutet redogöra för det regeringsuppdrag om passiv rökning som myndigheten fått och samla in synpunkter.

För mer information kontakta:

Ingalill Bjöörn, förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet

Stefan Berg, presskontakt

Tel 0725-754633

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Relaterat material

Relaterade nyheter

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm