Gå direkt till innehåll
Statligt stöd för upprustning av skollokaler hotas

Pressmeddelande -

Statligt stöd för upprustning av skollokaler hotas

Regeringens förslag till en ändringsbudget kan göra att det statliga stödet för upprustning av skollokaler, skolmiljarden, uteblir. Därför har Astma- och Allergiförbundet tagit initiativ till ett upprop för att bevara det statliga stödet för upprustning av skollokaler.

- Jag är väldigt oroad, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet. Detta är den enda statliga satsningen som planerats sedan 90-talet för att förbättra elevernas arbetsmiljö.

Regeringen föreslår en ändringsbudget med anledning av det ekonomiska läget. Vi har fått information om att det statliga stödet för upprustning av skollokaler kan vara hotat. En god arbetsmiljö i skolan är en viktig förutsättning för att alla elever ska kunna prestera och må bra. Om det statliga stödet uteblir, kan det innebära att de kommuner som behöver stödet mest inte får tillgång till det och att nödvändiga renoveringar inte blir verklighet.

Alla skolelever har behov av en god arbetsmiljö med god ventilation och utan fuktskador. Undersökningar visar dock att många skolor har just bristande underhåll. Bara fyra av tio skolbyggnader hade godkänd ventilationskontroll och fyra av tio hade fuktskador som hotar att påverka inomhusmiljön negativt. Forskning visar att bristfällig ventilation och dålig luftkvalitet påverkar skolresultaten och hälsan negativt. Elever med astma har extra stort behov av god luftkvalitet.

Läs mer om uppropet på Astma- och Allergiförbundets Facebooksida

Läs mer om Statsbidrag för att rusta upp skollokaler på Boverkets webbsida.

För mer information kontakta gärna:
Maritha Sedvallson, förbundsordförande, tel 070 – 661 5475.
Maritha.Sedvallson@astmaoallergiforbundet.se

Marie-Louise Luther, ombudsman, tel 070 – 020 9498.
Marie-Louise.Luther@astmaoallergiforbundet.se

Eva-Maria Dufva, pressansvarig, tel 070 -588 7288.
eva-maria.dufva@astmaoallergiforbundet.se

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm