Följ Astma- och Allergiförbundet

​Stor brist på astma- och allergispecialister

Pressmeddelande   •   Mar 02, 2016 12:15 CET

Nyligen uppmärksammade TV4-nyheterna den allvarliga bristen på astma- och allergispecialister, allergologer. I reportaget berättar en kvinna som drabbats av en akut allergichock att hon fått vänta över ett år för att få göra en allergiutredning.

- Det är helt oacceptabelt, säger generalsekreterare Ulf Brändström, Astma- och Allergiförbundet. Dels innebär det stor oro och osäkerhet för patienten, dels strider det mot vad som sägs i vårdgarantin, att patienten ska få träffa en specialist inom 90 dagar.

En kartläggning som gjorts av Svenska föreningen för Allergologi (SFFA) visar att det finns ett 70-tal allergologer runt om i landet. Av dem är en tredjedel över 60 år och kommer att gå i pension inom en snar framtid. En del landsting saknar helt allergolog.

Ungefär 2,5 miljoner lider av någon form av astma eller allergi. För den som har en svår eller svårdiagnostiserad astma eller allergi är det väsentligt att få komma till en specialist för att få rätt vård och behandling.

- Vi står inför en mycket allvarlig situation. Det är hög tid för landstingen att ta sitt ansvar. Vi hoppas också att regeringen och Gabriel Wikström kommer att ta ett initiativ till en samlad strategi när det gäller allergisjukdomarna, på samma sätt som man gjort för cancersjukdomarna, säger Ulf Brändström.

I Socialstyrelsens nya riktlinjer för astma är allergiutredning prioriterat. Utan allergispecialister, allergologer, blir det svårt att uppnå.

För mer information kontakta gärna:

Ulf Brändström, generalsekreterare, Astma- och Allergiförbundet, tel 070 – 795 22 86.
ulf.brandstrom@astmaoallergiforbundet.se
Eva-Maria Dufva, pressansvarig, Astma- och Allergiförbundet, tel 070 – 588 72 88.
eva-maria.dufva@astmaoallergiforbundet.seAstma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha en osynlig funktionsnedsättning som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.