Sverige behöver en ny rehab- och omställningspakt

Pressmeddelande   •   Jul 06, 2010 10:42 CEST

Paneldebatt under Almedalsveckan:
Sverige behöver en ny rehab- och omställningspakt
Den svenska arbetslinjen måste moderniseras. Ska vi i framtiden klara av att få fler i arbete krävs betydligt effektivare åtgärder än de som regeringen och oppositionen hittills presenterat. Det behövs en bred rehabiliterings- och omställningspakt för Sverige, där de som drabbats av ohälsa garanteras stöd i arbetslivet. Nu tar TCO och handikapprörelsen initiativ till samtal om en bred uppgörelse dit också stat och arbetsgivare bjuds in.

Just nu förs intensiva diskussioner inom TCO-familjen och handikapprörelsen om hur konkreta delar i en pakt för Sverige kan se ut. En inkluderingsgaranti som kopplas till trygghetssystemen och som garanterar alla som klarar att arbeta en plats i arbetslivet, är ett bärande förslag. Reparerade trygghetsförsäkringar, utvecklad företagshälsovård och utbyggnaden av en ”alternativ arbetsmarknad” där de som inte klarar ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden erbjuds en skräddarsydd anställning till anständig lön och schyssta villkor, är andra centrala idéer.

Välkommen till en kort presentation av idéerna, med efterföljande paneldebatt och mingel!

Tid: Onsdagen den 7 juli klockan 13.00.
Plats: HSOs tält på Skeppsbron i Visby.

I panelen:
Kjell Rautio, välfärdsutredare vid TCO
Malin Sahlén, arbetsmarknadsexpert, Svenskt Näringsliv
Siv Wittgren Ahl, (S), ledamot i Socialförsäkringsutskottet
Solveig Zander, (C), ledamot i Socialförsäkringsutskottet
Ingrid Burman, ordförande för Handikappförbunden, HSO
Anne Carlsson, ordförande för Reumatikerförbundet
Leif Henriksson, 1:e vice ordförande i Astma- och Allergiförbundet

Moderator: Kerstin Olsson, presschef, TCO

För mer information var god kontakta:
Marianne Jarl, ombudsman, Astma- och Allergiförbundet, 076 – 141 88 90
Janna Olzon, pressansvarig, HSO, 073- 443 95 09