Gå direkt till innehåll
Syntetkläder ger eksem

Pressmeddelande -

Syntetkläder ger eksem

Det finns idag cirka 4000 kända ämnen som kan ge allergi efter kontakt med huden. Färger som används för att färga syntetmaterial är allergiframkallande, men eftersom symptomen oftast är ospecifika tror många att det handlar om materialet. En märkning av kläder som ger upplysning om att allergiframkallande kemikalier använts måste till snarast, anser Astma- och Allergiförbundet

–  Allergier som beror på olika textilfärger är vanligare än vi hittills trott. Ny forskning säger att uppemot 100000 personer i Sverige kan vara drabbade, säger Ingalill Bjöörn, förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet.

För att undvika allergiframkallande ämnen i kläder och andra textilmaterial är rekommendationen att undvika mörka kläder och hålla sig till naturmaterial eftersom de inte kan färgas med samma allergiframkallande ämnen som syntet. Astma- och Allergiförbundet har nu satt igång ett projekt för att belysa frågan ytterligare.

–  ­Vi tycker att branschen själva ska vara mer drivande i den här frågan. Till exempel finns idag ingen märkning av kläder och textiler när det gäller allergiframkallande ämnen. I projektet kommer vi undersöka hur stor efterfrågan är bland konsumenterna för att få till en gemensam märkning, säger Marianne Jarl.

Mer information om allergiframkallande ämnen i textilier finns i det nya numret av tidningen Allergia. Du kan läsa hela tidningen i sin helhet på www.allergia.se

För mer information kontakta:

Ingalill Bjöörn, förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet

070-6044699

Marianne Jarl, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet

076-1418890

Stefan Berg, presskontakt på Astma- och Allergiförbundet

072-5754633

Annika Olsson, redaktör Allergia

08-506 28 216

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet vill öka kunskapen hos andra om hur det är att ha ett osynligt handikapp som astma, allergi och annan överkänslighet. Vi vill därigenom bidra till att attityderna förändras hos omgivningen. Planerare, beslutsfattare och producenter måste ta ett större ansvar för den ökande utvecklingen av allergier. Vi har föreningar runt om i hela landet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Relaterat material

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm