Gå direkt till innehåll
Tillgång till allergivård beror på var du bor

Pressmeddelande -

Tillgång till allergivård beror på var du bor

En ny undersökning från Allergia visar stora geografiska skillnader i allergivården. Dina möjligheter att få specialistvård beror på var i landet du bor. Bäst förutsättningar råder för dig som bor i Skåne, Halland, Kalmar och Stockholm där tillgången till specialister och andelen som får allergivaccination är bättre än i övriga landet. Sämst ställt är det i Norrbotten, Västernorrland, Gävleborg, Örebro, Gotland och Jönköping.

- Tillgången till bra och rätt vård ska inte bero på var du bor, utan ska styras utifrån behov. Allergias undersökning visar att det finns stora förbättringsmöjligheter där många goda exempel kan hämtas från Skåne som har satsat på att hålla en bra kompetens utifrån ett allergicentrum i regionen, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet.

I Skåne finns det såväl fler allergologer som hudläkare och betydligt fler patienter får allergivaccinationer. Dessutom har man ett 60-tal vårdcentraler med särskild kompetens inom astma, allergi och KOL, vilket möjliggör en kompetent fast vårdkontakt för de med allergi, astma och annan överkänslighet. 

Även om vissa regioner är bättre än andra finns det generellt alltför få specialistläkare inom allergi.

 - Det behövs nationell samverkan för att säkra kunskap och kompetens inom allergiområdet. Snart finns det inga specialister kvar, och då riskerar även kunskapen att gå förlorad i primärvården. Idag saknas både ekonomiska resurser och politiska initiativ för att fler ska vidareutbildas inom allergologi, säger Kristina.


För frågor kontakta pressekreterare Anna Järphammar, telefon 0730 886622

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Astma- och Allergiförbundet  är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet.

Presskontakt

Elin Sundin

Elin Sundin

Presskontakt Pressekreterare 0704741180
Helena Färnsten

Helena Färnsten

Presskontakt Kommunikations- och marknadschef Opinionsbildning 070-345 56 51

Följ oss! Vi verkar för ett friskare och tryggare liv för barn och vuxna med astma, allergi eller annan överkänslighet.

Astma- och Allergiförbundet är en medlemsorganisation som jobbar för friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi, eksem eller annan överkänslighet. Vi har lokala föreningar runt om i hela landet.

Astma- och Allergiförbundet
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm